Toyota predstavila novi automobil: Mirai će imati napredan tehnološki sistem

1
Radiosarajevo.ba
Toyota predstavila novi automobil: Mirai će imati napredan tehnološki sistem
Foto: Toyota / Toyota Mirai

Prodaja modela Toyota Mirai na europskom tržištu započela je u februaru 2024. godine.

Ovog ljeta Toyota će osigurati 500 komada vozila Mirai s nula štetnih emisija kao podršku gradu Parizu tokom Olimpijskih igara 2024.

Vozila će biti dio više od 2.650 potpuno elektrificiranih putničkih vozila koja će biti partner za pružanje usluga mobilnosti za Međunarodni olimpijski odbor (IOC) i Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC). Kad Olimpijske igre završe, ova vozila nastavit će se upotrebljavati u Parizu kao flota taxija na gorivi vodik.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Mirai preuzima najnovije funkcije za sigurnost i pomoć pri vožnji sistema Toyota Teammate, što omogućava  preciznije detektiranje i izbjegavanje sudara.

Kad je u pitanju sistem Toyota Safety Sense, nove kamere i hardver radara detekciju sudara odvode na viši nivo.

Toyota Mirai

Na primjer, sistem za pomoć prije sudara (PCS) sada može prepoznati potencijalni frontalni sudar i proširene su mogućnosti i funkcije za izbjegavanje sudara na raskrsnici, pa sada može reagovatri na vozila koja vam dolaze u susret u dvije saobraćajne trake te bicikliste i vozila koja vam se približavaju bočno.

Zahvaljujući novoj mogućnosti smanjenja ubrzanja, dostupna je zaštita od nagle, nehotične upotrebe gasa pri vožnji manjim brzinama.

Potpuno prilagodljivi regulator brzine (ACC) dodatno je podešen za brži i prirodniji osjet pri aktivaciji, pa se funkcija smanjenja brzine aktivira ranije za lakše kretanje u zavojima.

Novi sistem za pomoć kod preticanja, eng. Overtake Prevention Support, sprječava nehotično preticanje po pogrešnoj strani vozila, dok sistem preliminarnog usporavanja i posebne regulacije zavisno od pokazivača smjera, eng. Preliminary Deceleration/Turn Signal Linked Control, pomaže vozaču da se sigurno prestroji, odgovarajućom brzinom i na pravilnu udaljenost od vozila ispred.

Toyota Mirai

Sistem za nadzor mrtvog ugla i ekran Panoramic View Monitor sada su dostupni za sve nivoe opreme. Najnoviji multimedijski sistem Toyota Smart Connect+ s 12,3-inčnim dodirnim ekranom.

Sam sistem ozvučenja je JBL premium sistem ozvučenja s 14 zvučnika.

Pametni se telefoni mogu integrisati s multimedijskim sistemom u vozilu putem bežične veze i funkcija Apple CarPlay i Android Auto, a svih je pet USB priključaka u putničkom prostoru sada tipa USB-C, javlja Vidiauto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije