Odlične vijesti za ljubitelje terenaca: Toyota predstavila legendarni kratki Land Cruiser

0
Radiosarajevo.ba
Odlične vijesti za ljubitelje terenaca: Toyota predstavila legendarni kratki Land Cruiser
Foto: Youtube / Toyota Land Cruiser

Toyota je nedavno još jednom redizajnirala besmrtni Land Cruiser serije 70, koji se kontinuirano proizvodi od 1984. s manjim promjenama. Najnovijim redizajnom zadržan je stil stare škole dok je automobil dobio modernu tehnologiju kako bi automobil ostao konkurentan.

Dok je verzija za japansko tržište i dalje ograničena na verziju s petero vrata, kraća varijanta s troje vrata od sada je dostupna u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ona dolazi u kombinaciji s V6 benzinskim motorom.

Kroz svoju historiju, Serija 70 imala je različite izvedbe, ali nakon novog redizajna nije tačno objavljeno koje će se karoserijske varijante zadržati. Na Toyotinoj web stranici u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sada je otkriveno da se nude pickup s dva sjedišta, terenac s petoro vrata i terenac s troje vrata, a posljednja dva modela već su dostupna za kupovinu.

Denis Bećirović: "Strateški interes je da se u BiH osigura potpuna sloboda medija"

Denis Bećirović: "Strateški interes je da se u BiH osigura potpuna sloboda medija"

Dodatno, pojavile su se slike pickupa s dvostrukom kabinom iz Australije, što sugerira da je osvježena linija sada gotovo kompletna. Nedostaje još samo "Troop Carrier" verzija s 11 sjedišta koja bi trebala biti naknadno predstavljena.

I dok većina kupaca Land Cruiser s petero vrata smatra daleko praktičnijim, varijanta s troje vrata posebno je privlačna ljubiteljima terenske vožnje, zahvaljujući svojoj kompaktnoj veličini i boljim terenskim sposobnostima.

Toyota Land Cruiser

S dužinom od 4.235 mm, model s troje vrata čak je 640 mm kraći od onoga s petero vrata. To ga čini samo malo dužim od Toyote Yaris Cross, ali Land Cruiser je znatno viši i širi od najmanjeg Toyotinog SUV-a.

Redizajnirani stilski elementi poput retro okruglih LED prednjih svjetala, izbočenih pokazivača smjera, koji su uvedeni zadnjim redizajnom vjerni su stilu originala, što rezultuje bezvremenskim izgledom. Model sa specifikacijama za Emirate serijski dolazi opremljen 16-inčnim aluminijskim točkovim s gumama visokog profila.

Unutrašnjost sadrži presvlake od nubuk i sintetičke kože za sjedišta, 9-inčni infotainment sistem s bežičnom vezom za Apple CarPlay i Android Auto, audio sistem s dva zvučnika i električno pokretane prozore. Sigurnosni paket poboljšan je s nekoliko naprednih sistema pomoći u vožnji, uključujući pomoć pri napuštanju trake i sistem za sprječavanje sudara, iako automobil serijski ima samo dva prednja zračna jastuka.

Za razliku od Japana, gdje je Land Cruiser serije 70 dostupan isključivo s turbodizelskim motorima (2,8-litreni redni četiri ili 4,5-litreni V8), kupci u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na raspolaganju imaju samo jedan benzinski motor.

Toyota Land Cruiser

To je 4,0-litreni V6 24V Dual VVT-i (1GR-FE) motor, koji proizvodi 231 KS i 360 Nm maksimalnog okretnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko 6-stepenskog Super ECT automatskog mjenjača i robusnog 4WD sistema.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nova Toyota Land Cruiser serije 70 Hardtop s troje vrata dostupna je u jednoj jedinoj izvedbi uz početnu cijenu od 42.177 eura (82.400 KM). Za poređenje, ekvivalent s petero vrata košta od 44.660 eura (više od 87 hiljada KM), dok cijena za pickup s dva sjedišta još nije objavljena, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije