Prvi put u historiji: Opel Corsa dobija hibridnu verziju

0
Radiosarajevo.ba
Prvi put u historiji: Opel Corsa dobija hibridnu verziju
Foto: Opel / Hibridna verzija Opel Corse

Opel će uskoro pružiti novi Corsa sa 48-voltnom hibridnom tehnologijom po prvi put.

Sistem sadrži litijum-jonsku bateriju koja se automatski puni pod određenim uslovima vožnje i nove 1,2-litarske trocilindrične benzinske motore sa 74 kW/100 KS i 100 kW/136 KS, koji su posebno razvijeni za hibridnu primjenu. Motori su povezani sa novim elektrifikovanim šestostepenim mjenjačem sa dva kvačila i električnim motorom od 21 kW/28 KS.

Efikasna, zabavna za vožnju i korisnički orijentisana, 48V hibridna tehnologija idealna je za novi Opel Corsa. U poređenju sa sličnim neelektrifikovanim modelom Corsa 1.2 sa osmostepenim automatskim mjenjačem (potrošnja goriva prema WLTP ciklusu: 5,5-5,4 l/100 km; 125-122 g/km CO2, oba zajedno), novi Corsa Hybrid sa 74 kW/100 KS i 48V tehnologijom (potrošnja goriva prema WLTP ciklusu: 4,7-4,6 l/100 km; 106-102 g/km CO2, oba zajedno) može uštedeti skoro 1,0 l/100 km goriva (oko 15 posto) i takođe smanjiti emisije CO2.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

U svakodnevnoj vožnji, na mješavini gradske i seoske saobraćajnice, benzinski motor Opel Corsa Hybrida i elektromotor rade zajedno ili odvojeno kako bi optimizovali potrošnju energije i performanse. Sistem nudi prednosti prije svega u gradskom saobraćaju.

Elektromotor takođe omogućava Opel Corsi potpuno električnu vožnju do jednog kilometra pod niskim obrtnim momentima (npr. pri manevrisanju ili pri brzini ispod 30 km/h u gradskom saobraćaju) i pomaže benzinskom motoru pri ubrzanju, na primjer, pri pokretanju iz mjesta. Tokom kočenja, benzinski motor se isključuje, a elektromotor djeluje kao generator za punjenje 48V baterije hibridnog sistema. Baterija takođe skladišti energiju koja je povraćena regenerativnim sistemom kočenja.

Novi Opel Corsa sa 48V hibridnim sistemom savršen je za korisnike koji voze pretežno u gradovima i predgrađima. Savremena tehnologija je pristupačna i jednostavna za svakodnevno korišćenje; takođre će privući korisnike koji žele doživjeti zabavu vožnje na električni pogon prvi put, bez potrebe za punjenjem iz mreže.

Sa 48V hibridnim pogonom, novi Opel Corsa nudi širok spektar pogonskih sistema, od čisto baterijskih do hibridnih do visoko efikasnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem, što je neuporedivo u segmentu malih automobila. Ova tehnologija takođe dodaje dodatni podsticaj Opelovoj kontinuiranoj elektrofikaciji, koja će do kraja 2024. godine brend Blitz ponuditi barem jedan model sa baterijskim pogonom u svakoj liniji automobila. Od 2025. godine, svaki novo predstavljeni Opel model će biti potpuno električan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije