Toyota Corolla: Predstavljena 12. generacija svjetskog bestsellera

J. M.
Toyota Corolla: Predstavljena 12. generacija svjetskog bestsellera
Ukoliko se računaju modeli koji nose jedno ime, Toyota Corolla je najprodavaniji automobile u historiji. Tokom 52 godine i 11 generacija modela prodata su 44 miliona primjeraka Corolle!

Nakon što je prošle godine u Parizu otkriven hatchback, na sajmu u kineskom Guangzhouu, Toyota je predstavila i limuzinsku izvedbu Corolle.

Nova Corolla izgrađen je na novoj globalnoj TNGA platformi koju dijeli s još nekoliko modela Toyote - Avalon, C-HR i Camry.

toyota_corolla_sedan_006.jpg - undefined

Foto: Toyota

Uprkos novoj platformi, međuosovinski razmak ostao je nepromijenjen (2,7 metara), pri čemu je Corolla malo skraćena, ali i proširena u odnosu na prethodnu generaciju. Proširen je trag točkova naprijed i nazad, dok je zadnja osovina dobila multilink ovjes.

Dizajn 12. generacije Toyote Corolle je dinamičniji, s uskim LED farovima i velikim 18-inčnim točkovima.

toyota_corolla_sedan_011.jpg - undefined

Foto: Toyota

Sve Corolle bit će opremljene bogatim paketom aktivnih sigurnosnih asistenata kao što su sistem upozorenja na sudar s funkcijom automatskog kočenja, sistem zadržavanje u traci, sistem za kontrolu prednjih svjetala.

Osnovni paket će uključiti i multimedijski sistem sa 7-inčnim ekranom, dok će 8-inčni monitor biti ponuđen kao opcija. 

U Toyoti tvrde da vozač ima bolju preglednost zahvaljujući niskoj liniji prozora, tankim prednjim stubovima i offset bočnim retrovizorima.

toyota_corolla_sedan_003.jpg - undefined

Foto: Toyota

Paleta motora razlikovat će se od tržišta do tržišta, ali će u većini zemalja biti dostupan 2,0 litarski benzinac (170 KS). Na europoskim tržištima vjerovatno će baznu motorizaciju činiti 1,2 litarski turbobenzinac (115 KS), dok će u ponudi sigurno biti i hibridna verzija.

Dolazak na tržište limuzinske izvedbe 12. generacije Toyota Corolla očekuje se u proljeće naredne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije