Svjetska premijera novog Porsche Taycan

Promotivni tekst
Svjetska premijera novog Porsche Taycan
Foto: Porsche / Svejtska premijera Taycana

Spektakularnom istovremenom svjetskom premijerom u Evropi, Sjevernoj Americi i Kini, Porsche je jučer prezentirao svoj prvi potpuno električni automobil.

Prvi modeli su Taycan Turbo S i Taycan Turbo i najsnažniji su serijski modeli koje Porsche trenutno ima u svojoj ponudi. Ostale, manje snažne izvedbe bit će lansirane do kraja ove godine, dok će se krajem sljedeće godine pridružiti i model Taycan Cross Tourismo. Do 2022. godine Porsche će u elektromobilnost investirati više od šest milijardi eura.

Spoj snage i ekonomičnosti

U Turbo S izvedbi Taycan razvija snagu od 560 kW (761 KS; potrošnja električne energije kod kombinovane vožnje 26,9 kWh/100 km; CO2-emisije kombinovano 0 g/km). Ubrzanje od 0 do 100 km/h Taycan Turbo S dostiže za samo 2,8 sekunde, dokTaycan Turbo ovaj sprint dostiže za 3,2 sekunde. Turbo S sa punom baterijom prelazi distancu od 412 kilometara, dok model Turbo može preći dionicu od 450 kilometara (u zavisnosti od WLTP). Maksimalna brzina kod ovih modela s pogonom na četiri točka iznosi 260 km/h.

Taycan je prvo serijsko vozilo sa sistemskim naponom od 800 V umjesto uobičajenih 400 V kod ostalih električnih automobila. To omogučava vozačima Taycana da na putu za samo 5 minuta mogu napuniti bateriju za prelazak dionice od 100 km. Vrijeme punjenja baterije od 5 do 80% u idealnim uslovima iznosi 22,5 minute.

Puristički spoljašni dizajn sa prepoznatljivom Porsche DNK

Svojim jasnim, purističkim dizajnom Porsche Taycana signalizira početak nove ere. Istovremeno su prepoznatljive karakteristike Porsche dizajna. Sprijeda je veoma širok sa izraženim blatobranima, dok siluetu obilježava sportska krovna linija

„Taycan je spoj tradicije i budućnosti. On nastavlja priču o uspjehu naše marke koja već više od 70 godina oduševljava ljude širom svijeta. Ovaj dan obilježava početak nove ere ”, rekao je Oliver Blume, predsjednik Upravnog odbora Porsche AG prilikom svjetske premijere u Berlinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije