Slovenski hiperautomobil: Tushek Aeon E s nevjerovatnih 2535 KS

0
Radiosarajevo.ba
Slovenski hiperautomobil: Tushek Aeon E s nevjerovatnih 2535 KS
Foto: Tushek / Tushek Aeon

Kada se spomenu hiperautomobili, rijetko ko pomisli na Sloveniju, ali Aljoša Tušek ima za cilj promijeniti tu percepciju.

Bivši vozač trkaćih automobila trenutno proizvodi dva elektrifikovana hiperautomobila za koje čvrsto vjeruje da će ostaviti značajan trag u segmentu.

Njegova kompanija, Tushek, upravo je predstavila Aeon, potpuno novi, posebno izrađeni model visokih performansi za koje tvrde da neće samo konkurisati, već će "dominirati" tržištem hiperautomobila. Dostupan je s dvije opcije pogona, od kojih obje daju impresivne omjere snage i težine.

Znate li za pravilo ‘15 sekundi‘ u Lidlu?

Znate li za pravilo ‘15 sekundi‘ u Lidlu?

Aeon E predstavlja potpuno električnu varijantu, koja se može pohvaliti zapanjujućom izlaznom snagom od više od 2535 KS (1864 kW). Nadalje, navodi se da automobil ima težinu od 1.600 kilograma, što rezultuje impresivnim omjerom snage i težine od 1,7:1.

U međuvremenu, Aeon H kombinuje V8 s električnim motorom kako bi stvorio plug-in hibridni pogonski sklop. Generiše gotovo 600 konja manje, ali će i dalje vozačima dati impresivnih 1957 KS (1439 kW). Teži samo 1.480 kg, što znači da je njegov omjer snage i težine bolji čak i od potpuno električnog modela s 1,3:1.

Novi Peugeot E-3008: Potpuno električni kompaktni coupe-SUV s dometom do 700 kilometara

Novi Peugeot E-3008: Potpuno električni kompaktni coupe-SUV s dometom do 700 kilometara

Ostali faktori performansi, kao što je Aeonova "revolucionarna aerodinamika", specifikacije performansi i još mnogo toga bit će otkriveni tokom sljedećih sedmica.

Unutra, Tushek kaže da će model biti fokusiran na stvaranje prilagođenog iskustva za svakog kupca.

"Aeon najavljuje 'novu zoru' u proizvodnji hiperautomobila, s personalizacijom prije svega. Svako vozilo je individualno prilagođeno vlasniku kako bi se stvorio lični pečat. Naš koncept lansiranja omogućuje kupcima da u potpunosti prilagode unutrašnjost vozila. To nas izdvaja od ostalih proizvođača širom svijeta i osigurava da je svako vozilo doista jedinstveno", rekao je Tušek.

Tushek Aeon
Foto: Tushek: Tushek Aeon

Ovo nije prvi pokušaj kompanije u stvaranju superautomobila, već je prethodno proizvela i prodala TS 900 od 950 KS, koji je mogao postići stotku za samo 2,7 sekundi. Bez sumnje su novi modeli još brži. O samoj proizvodnji više će biti poznato u narednom razdoblju, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije