Škoda Kamiq 2024: Šarmantni SUV za gradsku džunglu

0
Radiosarajevo.ba
Škoda Kamiq 2024: Šarmantni SUV za gradsku džunglu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Škoda Kamiq

Ekipa portala Radiosarajevo.ba imala priliku testirati redizajnirani model Škode Kamiq i uživati u novitetima kojima je češki gigant odlučio osvježiti svog poznatog SUV-a B segmenta.

Škoda Kamiq, omiljeni gradski crossover, doživio je osvježenje za 2024. godinu, zadržavši sve svoje prepoznatljive kvalitete i dodavši nekoliko novih elemenata koji ga čine još privlačnijim.

S elegantnim dizajnom, osvježenom unutrašnjosti i bogatom opremom, Kamiq nastavlja biti izvrstan izbor za one koji traže praktičan automobil za 'gradsku džunglu'.

Škoda Kamiq
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Škoda Kamiq

Dizajn

Novi Kamiq donosi suptilne, ali značajne promjene u dizajnu. Prednja maska je dobila hrabriji izgled zahvaljujući prepoznatljivoj Škodinoj kristalnoj strukturi prednjih svjetala i redizajniranoj maski hladnjaka. Stražnja svjetla su sada uža i protežu se preko cijele širine vozila, naglašavajući njegovu širinu.

Unutrašnjost je također dobila osvježenje, s novim, kvalitetnijim materijalima na instrument tabli i vratima. Digitalni kokpit visoke rezolucije pruža vozaču sve potrebne informacije na pregledan način, dok je infotainment sustav još intuitivniji i brži.

Nova prednja svjetla s LED tehnologijom imaju prepoznatljiv kristalni dizajn i pružaju odličnu vidljivost. Opcijski su dostupni LED Matrix farovi koji automatski prilagođavaju svjetlosni snop kako ne bi zasljepljivali druge vozače.

Škoda Kamiq
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Škoda Kamiq

Unutrašnjost Kamiqa je pažljivo dizajnirana kako bi pružila maksimalnu udobnost i funkcionalnost, a korišteni su kvalitetni materijali dok je bitno istaći da je ergonomija na visokom nivou.

Škoda Kamiq nudi široke mogućnosti personalizacije kako bi svaki kupac mogao konfigurisati svoj automobil prema vlastitim željama. Dostupna je široka paleta boja karoserije kao i brojne opcije za unutrašnjost.

Motor i performanse

Pod haubom našeg testnog modela nalazi se 1.5 TSI benzinski motor s 110 kW (150 KS), uparen s odličnim DSG7 automatskim mjenjačem. Ova kombinacija pruža i više nego dovoljno snage za dinamičnu vožnju u gradu i na otvorenoj cesti.

Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje samo 7.8 sekundi, što je sasvim dovoljno za svakodnevne potrebe.

Odabir pravog motora ovisi o vašim individualnim potrebama i preferencijama. Ako tražite ekonomičan automobil za gradsku vožnju, 1.0 TSI motor je odličan izbor. Za one koji žele kombinaciju performansi i ekonomičnosti, 1.5 TSI je pravi izbor.

Škoda Kamiq
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Škoda Kamiq

Performanse, potrošnja goriva i emisije CO2 naravno mogu varirati ovisno o odabranoj opremi i načinu vožnje.

Kamiq se odlično snalazi u gradskoj gužvi zahvaljujući kompaktnim dimenzijama i dobroj preglednosti. Upravljanje je precizno, a ovjes je fino uravnotežen, pružajući udobnu vožnju na lošijim cestama, a istovremeno osiguravajući dobru stabilnost pri većim brzinama. Na zavojima Kamiq se ponaša sigurno, ulijevajući povjerenje vozaču.

Prostor i praktičnost

Unutrašnjost Kamiqa je prostranija nego što se to može očekivati od automobila ove veličine. Prednja sjedala su udobna i pružaju dovoljnu bočnu podršku, dok na stražnjem sjedištu ima dovoljno mjesta za dva odrasla putnika, čak i na dužim putovanjima.

Prtljažnik je prosječne veličine za ovu klasu vozila, ali njegova praktičnost se povećava zahvaljujući mogućnosti preklapanja stražnjih sjedišta u omjeru 60:40.

Škoda je poznata po brojnim "Simply Clever" rješenjima, a i Kamiq ih ima nekoliko, poput držača za kišobran, džepova na vratima i modula za prtljažnik.

Oprema i sigurnost

Naš testni model bio je opremljen bogatim paketom opreme koji uključuje digitalni kokpit, navigacijski sustav s velikim touchscreenom, adaptivni tempomat, prepoznavanje prometnih znakova, automatsko kočenje u nuždi i mnoge druge sigurnosne i pomoćne sustave.

Škoda nudi širok izbor opreme, tako da svaki kupac može konfigurirati Kamiq prema svojim potrebama i željama.

Škoda Kamiq je ostvario odlične rezultate na Euro NCAP crash testovima, što potvrđuje visok nivo sigurnosti. Osim standardnih sigurnosnih sistema, kao što su višestruki zračni jastuci i ESP, Kamiq je opremljen i brojnim aktivnim sigurnosnim sistemima koji pomažu u izbjegavanju sudara.

Škoda Kamiq
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Škoda Kamiq

Zaključak

Škoda Kamiq 2024 je dobar izbor za one koji traže praktičan, udoban i dobro opremljen gradski SUV. Svojim atraktivnim dizajnom, elegantnom unutrašnjosti i bogatom opremom, Kamiq će zadovoljiti potrebe većine vozača. Za suvozača krupnije građe prostor za noge može predstavljati manji izazov zbog samog koncepta enterijera koji je generalno značajno usmjeren prema vozaču.

Oni vozači koji vole ugodniju vožnju morati će obratiti pažnju na DSG7 mjenjač koji ima sve sportske karakteristike čak i u normalnom načinu rada i prilagoditi stepen prenosa brzina svojim potrebama.

Ekipa sa portala Radiosarajevo.ba se uvjerila u kvalitete i bogatu opremu Kamiqa a posebno su impresionirani elegantnim dizajnom i unutrašnjosti.

Škoda Kamiq
FOTO: Radiosarajevo.ba: Škoda Kamiq

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije