Potpuno novi Škoda Superb: Upečatljiv novi izgled i naprednija aerodinamika

2
Radiosarajevo.ba
Potpuno novi Škoda Superb: Upečatljiv novi izgled i naprednija aerodinamika
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Škoda predstavila novi model Superb

Škodin vodeći model ICE ušao je u novu generaciju: potpuno novi Superb je dobio povećane dimenzije i predstavlja se s pametno razvijenim izgledom i širokim spektrom novih tehnologija.

Uz izbor od šest modernih varijanti pogonskog sklopa i poboljšanu aerodinamiku, učinkovitiji je nego ikad. Ponuda pogonskih agregata sa snagom u rasponu od 110 kW (150 KS) do 195 kW (265 KS) uključuje plug-in hibrid sa potpuno električnim dometom do 120 kilometara i 1.5 TSI sa blago-hibridnom tehnologijom, a prvo za Superb. Sa novom generacijom, elegantni Hatch će u dogledno vrijeme nuditi i oba tipa hibridne tehnologije, baš kao i praktični Combi karavan. Nova, čista i prostrana unutrašnjost još više koristi održive materijale i dolazi s posebno intuitivnim konceptom kontrole koji uključuje Škoda Smart Dials i ChatGPT.

Ismir Omeragić, brand menadžer marke Škoda za BiH ističe: “Kraćom press konferencijom smo posjetiocima predstavili najnoviju generaciju ovog uspješnog Škodinog modela. Naši kupci su naš prioritet, a Škoda je pažljivo slušala njihove želje dok su razvijali sljedeću generaciju našeg vodećeg ICE modela. Rezultat je proizvod koji pruža veću vrijednost u smislu karakteristika, korisničkog iskustva i udobnosti. Potpuno novi Superb ne samo da pruža dodatni prostor, već predstavlja i nove elektrificirane pogonske sklopove. Lakše je koristiti zahvaljujući našim novim Škoda pametnim biranjima i sistemu glasovne kontrole koji će uskoro biti dodatno poboljšan integracijom AI chatbot ChatGPT. Opsežnija povezanost i novi sistemi pomoći zaokružuju ovu evoluciju do savršenstva.”

Poznati bh. meteorolog o prognozi za septembar: Evo kakvo će vrijeme biti u BiH

Poznati bh. meteorolog o prognozi za septembar: Evo kakvo će vrijeme biti u BiH

Dizajn eksterijera sa LED matričnim snopom farova, novim modernim čvrstim elementima dizajna i poboljšanom aerodinamikom

Škoda predstavila novi model Superb
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Škoda predstavila novi model Superb

Novi Superb dolazi sa prepoznatljivom osmougaonom rešetkom hladnjaka i oštro iscrtanim LED

Matrix snopom farova koji daju još više svjetla od svojih prethodnika i uključuju novi element dizajna Crystallinium. LED Matrix farovi su prvi put dostupni na Superbu. Opciona LED zadnja svetla sa animiranim indikatorima imaju funkciju Coming/Leaving Home (standardna za L&K). Ostali vizuelni detalji uključuju detalje eksterijera u Unique Dark Chrome, na primer logo na haubi i natpis na vratima prtljažnika. Hatch elegantnog karoserije nudi koeficijent otpora od cd 0,23, jedan od najboljih u segmentu zapremine, dok je Superb Combi karavan najaerodinamičniji Škodin karavan ikada, sa cd 0,25. U poređenju sa prethodnikom, koeficijent otpora je smanjen za 15% za oba tipa karoserije.

Nova unutrašnjost: 13-inčni displej, čista centralna konzola i više prtljažnog prostora

Unutrašnjost Superba ima samostojeći infotainment displej veličine do 13 inča i čistu centralnu konzolu, pošto se ručica menjača pomerila na stub upravljača. Po prvi put kao opcija dostupan je head-up displej. Škoda Smart Dials i glasovni asistent Laura, koji će uskoro biti dopunjen ChatGPT-om, olakšavaju upravljanje brojnim funkcijama vozila i infotainment-a, te pružaju informacije koje nadilaze ekosistem automobila. Novi elementi uključuju ventiliranu telefonsku kutiju za induktivno punjenje pametnog telefona do 15 vati, kao i Ergo sjedišta s deset pneumatski kontroliranih masažnih jastuka. Nova struktura asortimana sa Design Selections nudi tematske pakete opcija i pojedinačne opcije. Sa kapacitetom prtljažnika od 645 litara, veličina prtljažnika Hatch-a povećana je za 20 litara u odnosu na prethodnika. Novi Superb Combi karavan može primiti do 690 litara.

Škoda predstavila novi model Superb
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Škoda predstavila novi model Superb

Širi raspon pogonskih sklopova nego ikada prije, dodatno poboljšana udobnost i sigurnost

Šest modernih, efikasnih pogonskih agregata takođe uključuje plug-in hibrid nove generacije koji se trenutno nalazi samo u Superb Combi iV. Ovo će također kasnije postati dostupno za Hatch. 1.5 TSI motor je u kombinaciji sa električnim motorom i obezbeđuje sistemsku snagu od 150 kW (204 KS), nudeći električni domet do 120 kilometara u WLTP ciklusu. Štaviše, 1.5 TSI je takođe dostupan sa blago-hibridnom tehnologijom – prvi put za Superb. Osim toga, u ponudi su još dva benzinska motora kao i dva dizel agregata. Njihove odgovarajuće vrhunske varijante (195 kW/265 KS i 142 kW/193 KS) dolaze sa pogonom na sve točkove kao standard. Nova dinamička kontrola šasije (DCC Plus), koja je po prvi put dostupna na Superbu, spaja udobnost i dinamiku vožnje.

Naslijeđe: novi Superb pripremljen za dodavanje novog poglavlja priči o uspjehu

"Potpuno novi Superb proizvodi se u fabrici Volkswagen grupe u slovačkoj prestonici Bratislavi. Ovaj potez dio je projekta Beta+, čiji je cilj iskorištavanje sinergije u proizvodnoj mreži i dalje jačanje efikasnosti unutar jezgra Brand Group. Četvrta generacija Superb-a će se nadovezati na uspjeh svojih prethodnika. Škoda je ponudila prvu modernu generaciju modela 2001. U trećoj modernoj generaciji, karavan karoserija je uzela maha. Od 2001. više od 1.600.000 Superb modela isporučeno je kupcima,” dodaje Omeragić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije