Škoda predstavila električni gradski SUV: Saznajte šta sve nudi i koliko košta

0
Radiosarajevo.ba
Škoda predstavila električni gradski SUV: Saznajte šta sve nudi i koliko košta
Foto: Škoda / Škoda Epiq

Škoda je upravo predstavila novi, potpuno električni model Epiq. Riječ je o malom gradskom SUV modelu koji na tržište stiže sljedeće godine s najavljenom cijenom od 25.000 eura (skoro 49 hiljada KM).

Treba naglasiti da je ovo konceptna verzija, ali sudeći prema dizajnu, finalna, serijska varijanta trebala bi zadržati veći dio vizuelnih rješenja.

Češki SUV dug je 4,1 metar, a u kabini nudi dovoljno mjesta za pet osoba i kapacitet gepeka do 490 litara.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Škoda nije objavila tehničke specifikacije osim dometa koji iznosi 400 kilometara.

Proizvodnja Škode Epiq odvijat će se u fabrici Volkswagen grupe u Pamploni u Španiji, a s istih traka stizat će Volkswagen ID.2 i Cupra Raval.

Škoda Epiq

Sva tri modela vozit će se na novoj verziji MEB arhitekture i očekuje se da će dijeliti isti pogonski sklop i opcije baterije.

Izvršni direktor Škode, Klaus Zellmer, priznao je da globalna stopa prodaje električnih automobila usporava, ali insistira na tome da je budućnost češke marke "sve više električna".

U narednim godinama, Škoda će uložiti 5,6 milijardi eura (10,96 milijardi KM) u električnu mobilnost, a rezultat tog ulaganja bit će čak šest električnih modela do kraja 2026. godine.

Škoda Epiq

Međutim, Škoda će nastaviti s razvojem i drugih pogonskih sklopova, uključujući "visoko učinkovite motore s unutrašnjim izgaranjem, blage hibride i plug-in hibride".

U istom kontekstu, izvršni direktor Škode rekao je da će nastaviti nuditi modele s motorima s unutrašnjim izgaranjem sve dok ih njihove mušterije preferiraju, a pravni okvir dopušta njihovu prodaju na tržištima, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije