Simply Clever: Predstavljena nova generacija Škode Superb

1
Radiosarajevo.ba
Simply Clever: Predstavljena nova generacija Škode Superb
Foto: Škoda / Nova Škoda Superb

Škoda je krajem aprila ove godine objavila najavne siluete nove generacije modela Superb i Kodiaq, ali na ovome češki proizvođač iz Volkswagen grupe nije stao. Najavljeno je i kako planira lansirati šest novih električnih modela do 2026.

Škoda Superb ove godine prelazi na svoju četvrtu generaciju. Nasljednik vrlo uspješnog prethodnika nudit će potpuno novi dizajn. Zasad je još uvijek skriven pod kamuflažom, ali slično kao i u slučaju SUV modela Kodiaq u videu voditelj Alex Montyro pokazuje neke od vrlo zanimljivih detalja nadolazećeg novog automobila.

Četvrta generacija Škode Superb dobila je prekrasan dizajn uglađenih, ali naglašenih i jasno definiranih linija, kao i nova prednja svjetla s tradicionalnim kristalnim dizajnom inspirisanim bohemijskim kristalom.

Autobus sa Vučićem i Dodikom se zaglavio: Ostali ukopani u blatu, morali da izađu

Autobus sa Vučićem i Dodikom se zaglavio: Ostali ukopani u blatu, morali da izađu

U usporedbi s prethodnom generacijom, novi model bit će duži i viši te će putnicima omogućiti više prostora. I karavanska i limuzinska verzija bit će lansirane od samog starta. Gepek, koji je bio jedna od karakteristika Superba od njegovog početka, bit će veći za 30 litara u karavanskoj verziji i 20 litara u limuzini, čineći novi Superb ponovo jednim od najprostranijih i najpraktičnijih automobila u svojoj klasi.

Unutrašnjost dobiva potpuno nove kontrole, uključujući veliki zaslon osjetljiv na dodir koji može biti dijagonale do 12,9 inča. Jedna od novih karakteristika je pozicioniranje selektora automatskog mjenjača na stupu upravljača. Novi Superb također koristi nove materijale u unutrašnjosti koji stavljaju snažan naglasak na održivost.

Nova Škoda Superb
Foto: Škoda: Nova Škoda Superb

Superb dolazi s bogatom opremom koja uključuje najnaprednije sisteme pomoći u vožnji, uključujući, na primjer, prediktivnu zaštitu biciklista. Dodajte tome 28 Simply Clever rješenja koja su uvele prethodne generacije Superba. U videu Alex pokazuje sada već legendarni pretinac za kišobran u vratima koji je debitirao na modelu prve generacije 2001. godine.

Ispod haube noviteta nudit će se izbor od šest pogonskih sklopova snage od 110 (150 KS) do 195 kW (265 KS). Tri će biti benzinske TSI jedinice (s blagim hibridom 1.5 eTSI kao osnovnom opcijom), dvije će biti snažni dizelski TDI motori, a tu će biti i plug-in hibrid Superb iV, koji obećava čisto električni domet od preko 100 kilometara.

Nova Škoda Superb
Foto: Škoda: Nova Škoda Superb

Nepotrebno je reći da će verzije s pogonom na sve točkove biti još jedna opcija, piše Tportal.hr.

Pogledajte video predstavljanja nove Škode:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije