Roewe RX8: Kopija Toyote Landcruiser V8 koštat će 45.000 KM

Radiosarajevo.ba
Roewe RX8: Kopija Toyote Landcruiser V8 koštat će 45.000 KM
Prije 12 godina SAIC Motor Corporation Limited, jedan od najvećih kineskih automobilskih proizvođača, formirao je brand Roewe.

Zamišljen kao luksuzna marka, Roewe je na početku koristio tehniku propalog britanskog proizvođača MG Rover. 

U međuvremenu je Roewe zadržao imidž jednog od najprestižnijh kineskih automobilskih brandova, uz nešto veći udio samostalno razvijene tehnike. 

roewe_02.jpg - undefined

Foto: Roewe

Na aprilskom sajmu automobila u Pekingu Roewe će predstaviti perjanicu marku – luksuzni SUV s oznakom RX8, čije su prve slike objavljene na službenim stranicama kompanije.

Dizajnerski je RX8 vrlo sličan Toyoti Landcruiser V8, baš kao što su dimenzije dva luksuzna terenca skoro identične. Kineski SUV dugačak je 4923 mm, širok 1930 mm i visok 1810 mm, uz međuosovinski razmak od 2850 mm.

roewe_03.jpg - undefined

Foto: Roewe

Za pogon Roewea RX8 zadužen je 2,0 litarski turbobenzinac (225 KS), spregnut s 6-stepenim automatskim mjenjačem.

Ostali detalji bit će saopćeni na službenoj prezentaciji u aprilu, a mediji nagađaju da će Roewe RX8 koštati 180.000 yuana, odnosno oko 45.000 KM. Cijena viša od onih na kakve smo navikli kod kineskih proizvođača, ali ipak bagatelna u poređenju s Toyotom Landcruiser V8.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije