Danak recesije: Najprodavaniji "japanac" u Njemačkoj je model koji košta 7.490 eura

J. M.
Danak recesije: Najprodavaniji "japanac" u Njemačkoj je model koji košta 7.490 eura
Foto: Mitsubishi / Space Star

Iako su restriktivne mjere blaže nego u drugim zemljama, pandemija koronavirusa uzima danak i u Njemačkoj. Nije riječ samo o ljudskim žrtvama nego i prekinutim privrednim aktivnostima vodeće europske ekonomije, pri čemu je posebno na udaru automobilska industrija.

Dokazuje to podatak o drastičnom padu prodaje novih automobile u aprilu. Posebno indikativan podatak je da je najtraženiji japanski automobil Mitsubishi Space Star sa 1.155 prodatih primjeraka.

Prodaja Mitshubishija smanjena je za 44 posto u poređenju s martom, ali su u njemačkoj filijali japanskog "dijamanta" prezadovoljni jer su kritični april prebrodili mnogo bolje nego drugi brandovi, te uspjeli stići do tržišnog udjela od 2,2 posto.

Već spomenuti Space Star je ne samo ubjedljivo najprodavaniji Mitsubishijev nego i japanski automobil uopšte u Njemačkoj. U prva četiri mjeseca pronašao je put do 6.238 kupaca.

Riječ je o nasljedniku kod nas poznatog Colta koji poentira niskom cijenom. Do 31. jula Mitsubishi nudi proljetni popust uz koji je automobil dostupan po cijeni od 7.450 eura. Kupac dobije automobil dužine 3,8 metara, pokretan 1,0 litarski 3-cilindričnim benzincem (71 KS).

Za razliku od spartanske opreme za poboljšanje udobnosti (nema klime i audio uređaja), osnovni model krasi bogat spisak sigurnosni dodataka (elektronska kontrola stabilnosti MASC, kontrola trakcije MATC, pomoć pri polasku uzbrdo HAS, ABS, EBD, 6 zračnih jastuka…)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije