Polestar 2: Počela proizvodnja, prodaje se preko interneta, isporuka nepoznanica

J. M.
Polestar 2: Počela proizvodnja, prodaje se preko interneta, isporuka nepoznanica

Dok su automobilski proizvođači širom svijeta zaustavili linije za izradu automobile, u Kini "nema odmora".

U gradu Luqiao počela je proizvodnja jednog od najboljih električnih automobila današnjice. To je Polestar 2, hatchback pokretan električnim motorom snage 300 kW (408 KS), najvišeg obrtnog momenta 660 Nm.

polestar_05.jpg - undefined

Foto: Polestar

Polestar 2 ima pogon na sva četiri točka, razvija maksimalnih 205 km/h, ubrzava do 100 km/h u 4,7 sekundi. Jedan od najjačih aduta je baterija kapaciteta 78 kWh koja automobilu dužine 4,6 metara osigurava voznu autonomiju od 470 kilometara.

Polestar 2 je prvi automobil na svijetu s integriranim infotainment sistemom koji se temelji na Google Androidu i uključuje Google Assistant, Google Maps i Google Playstore. 

polestar_04.jpg - undefined

Foto: Polestar

Ne treba čuditi sličnost s novom generacijom Volvo modela: Polestar je nekada bio firma namijenjena tuningu vozila švedskog proizvođača, a danas je joint-venture kompanija u kojoj jednak udio imaju Volvo Car Corporation i Geely (kineski vlasnik Volva).

Planirano je da prvi primjerci Polestara 2 budu isporučeni ovog ljeta i to europskim kupcima, potom Kinezima i Amerikancima. COVID-19 ne može zaustaviti europsku prodaju (cijena: 57.900 eura) koja se obavlja preko interneta, no nejasno je kako će se obavljati isporuka. 

polestar_06.jpg - undefined

Foto: Polestar

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije