Rolls-Royce Spectre: Električna "jahta na cesti" od tri tone

0
Radiosarajevo.ba
Rolls-Royce Spectre: Električna "jahta na cesti" od tri tone
Foto: Top Gear / Rolls-Royce / Ilustracija

Novi model coupea Rolls-Royce: Spectre. Cijena mu je između SUV-a Cullinan i Phantoma u hijerarhiji Rolls-Roycea (pa očekujte da platite više od 753.000 KM nakon poreza), ali tako to ide za one koji kupuju "dvostruko R".

Do kraja desetljeća, svaki Rolls-Royce će biti potpuno električan, a Spectre je prvi model na baterije koji ima "Spirit of Ecstasy" na prednjem dijelu haube, piše Top Gear.

IZGLEDA OGROMNO...

Spectre je zaista ogroman coupe. Sjajni rešetkasti prednji kraj je niži i širi od fasade Phantoma, a uglovi haube se blago spuštaju umjesto da stoje uspravno - ovi nagovještaji klizne aerodinamike ne umanjuju tzv. "gravitacijsku prisutnost" koju ovaj moćni coupe stvara.

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Tragedija u BiH: Žena preminula nakon što ju je udario kamion

Vozeći se na izdašnom međuosovinskom razmaku od 3210 mm, i težak 2975 kilograma, Spectre je izrađen oko aluminijskog okvira koji integrira ogromnu bateriju kako bi coupe postao 30 posto tvrđi od bilo kojeg prethodnog Rolls-Roycea. 

KOJE SU SPECIFIKACIJE?

Spectre se nalazi na Cullinanovoj aluminijskoj platformi koja je prilagođena za ugradnju baterije od 102 kWh između pragova (što ga čini 30 posto čvršćim), a pokreću ga dva elektromotora. Zadnji motor razvija 255 KS, dok prednji motor dodaje 480 KS.

Rolls tvrdi da ukupna snaga iznosi ekvivalentnih 576 KS, s raspoloživih 988 kg/m okretnog momenta. Dovoljno da povuče tri tone (pa, 2.890 kg ako brojite) kože, drveta i litij-ionskih baterija od 0-96 km/h za 4.4 sekunde. Najveća brzina koju može razviti je 250 km/h.

DA LI JE OVO 'NAJZELENIJI' ROLLS-ROYCE SVIH VREMENA?

Nemojte shvatiti Spectre kao 'eco-Rolls' vozilo. Nije obložen veganskom umjetnom kožom ili održivim konopljinim materijalom. Ovo je ogroman spomenik upadljive potrošnje i moglo bi se reći i kako je sve to "prilično vulgarno". Naravno, ćelije baterije proizvedene su korištenjem "zelene električne energije", tvrdi Rolls, i postoji obaveza da se u baterijama koriste samo rijetki metali dobiveni na odgovoran način, ali u poređenju s modelom kao što je Polestar 2, na primjer, ovo nije automobil koji ćete kupiti jer vodite računa o cijeloživotnim emisijama CO2.

Kupit ćete ga jer je Rolls-Royce, prije svega. 

ZAKLJUČAK

Ovo je automobil koji je napravljen za krstarenje oko Nice i St. Tropeza, a ne za vožnju po planinskim cestama iza njih. Planar siste4m ovjesa odvaja stabilizatore kako bi spriječio okretanje na neravnim površinama u ravnoj liniji. Prilagodljivi amortizeri i upravljanje na sva četiri kotača također su dio paketa šasije.

Vizualno, Spectre crpi inspiraciju iz starijih Rolls automobila s dvoja vrata kao što su Wraith i Phantom coupe, ali izgleda šire i niže od oba. To je djelomično zbog rešetke niskog profila, najšire ikada ugrađene u Rolls i modernog rasporeda podijeljenih prednjih svjetala. Slično onima na najskupljim automobilima matične tvrtke BMW, prava prednja svjetla Rolls-Roycea nalaze se u udubljenju ispod para super-tankih LED DRL svjetala.

Čak je i legendarna maskota Spirit of Ecstasy aerodinamički podešena kako bi stvorila više sportski izgled Rollsa, dok je oblik fastbacka sličan luksuznim čamcima. Spectre se kotrlja na 23-inčnim naplatcima, što je prvi put da Rolls-Royce ima tako velike točkove u gotovo 100 godina. Iznutra, arhitektura nadzorne ploče izgleda slično onome što ćete pronaći u drugim Rolls-Royce automobilima, ali ima digitalni zaslon na suvozačevoj strani, dok se poznata krovna obloga proteže do vrata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije