Otkriven najveći Seatov SUV: Anketa na internetu donijela ime novom modelu

J. M.
Otkriven najveći Seatov SUV: Anketa na internetu donijela ime novom modelu
Više od 140.000 učesnika ankete na internetu dalo je ime novom Seatovom SUV-u.

Zvat će se Tarraco! Katalonski naziv za grad Tarragona u blizini Barcelone dijelit će ime s najvećim Seatovim SUV-om, pozicioniranim iznad Atece. 

Seat Tarraco dijeli MQB-A platformu s VW Tiguanom Allspaceom, baš kao i proizvodnu lokaciju – fabriku u Wolfsburgu.

seat_tarraco_004.jpg - undefined

Foto: Seat

Optički, Tarraco pokazuje novi dizajnerski stil Seata, s prednjom heksagonalnom maskom koja je okružena širokim okvirom od hroma. 

Analogni elementi su stvar prošlosti u velikom Špancu, a vozač podatke iščitava s 10.25-inčnih digitalnih pokazivača, dok se infotainment sistemom upravlja preko ekrana osjetljivog na dodir.

seat_tarraco_009.jpg - undefined

Foto: Seat

Dužinom od 4,73 metra Tarraco je nadmašio rođake iz koncerna - Škodu Kodiaq i VW Tiguan Allspace,

To je stvorilo mogućnost ugradnje trećeg reda sjedišta, ali u tom slučaju ne ostaje mnogo prostora za prtljag – svega 230 litara.U konfiguraciji s pet sjedišta Tarraco prima 760 litara u prtljažniku, dok ga oboren drugi red pretvara u mali transporter, s 1920 litara za kofere.

seat_tarraco_001.jpg - undefined

Foto: Seat

Na početku će španski SUV biti dostupan sa po dva benzinska i dizelska motora, svi s prisilnim punjenjem. Početni benzinski motor je novi 1.5 TSI (150 KS), više snage donosi 2.0 TSI (190 KS). Istu snagu (150 i 190 KS) imaju i dvije verzije dizelskog 2.0 TDI.

Jače verzije oba motora (190 KS) dolaze s pogonom na sva četiri točka i DSG menjačem, dok su slabije (150 KS) kombinirane s prednjim pogonom i 6-stepenim ručnim mjenjačem.

Procenjuje se da će početna cijena Seat Tarraca biti oko 30.000 eura, a prvi primjerci bit će kupcima isporučeni početkom naredne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije