Od prethodnika ostalo samo ime: Zvanično predstavljen novi Citroën C4

J. M.
Od prethodnika ostalo samo ime: Zvanično predstavljen novi Citroën C4

Iako je još prije dvije sedmice objavio prve slike, Citroën je posljednjeg dana juna zvanično predstavio novi C4. Kompaktni model ubuduće će biti dostupan u klasičnoj verziji, ali i kao električni automobil nazvan ë-C4.

Još prije dvije sedmice slike su otkrile intenzivan redizajn što ne treba čuditi obzirom na činjenicu da je aktuelni C4 na tržištu prisutan skoro čitavu deceniju.

citroen_c4_15.jpg - undefined

Foto: Citroën

Novi C4 ima nekoliko stilskih elemenata karakterističnih za marku s dvostrukim chevronom, poput dvospratnog svjetlosnog sistema naprijed, Airbump zaštite na vratima...

Citroënov kompakt se transformira poprimajući SUV tonove više nego ikad - visinom, ispruženim ramenima, zaštitnim elementima. Opet, izgleda i kao SUV Coupé zahvaljujući završetku krovne linije, ali uprkos optici nije dostupan u verziji 4x4.

I unutrašnjost je pretrpjela metamorfozu. Novi digitalni svijet, veliki dodirni ekran, nova centralna konzola, sve je promijenjeno. Kad je riječ o udobnosti, Francuzi se žele vratiti u stara vremena i Citroënu C4 daju "Advanced Comfort Paket, odnosno "napredni paket udobnosti" koji se sastoji od boljih sjedala, čvršće karoserije i koncepta uljnog podešavanja ovjesa.

citroen_c4_13.jpg - undefined

Foto: Citroën

Novi C4 postavljen je na CMP platformu PSA grupe koja dozvoljava ugradnju klasičnih motora, ali i električnog pogona.

Bazna motorizacija je 1,2 litarski 3-cilindrični turbobenzinac snage 100 "konja", spregnut s 6-stepenim manuelnim mjenjačem. Jača verzija istog motora (130 KS) dostupna je i s 8-stepenim automatikom koji jedina opcija uz top-benzinca (155 KS).

U paleti dizelaša nalaze se motori snage 110, odnosno 130 KS. Električnu verzija Citroën ë-C4 pokreće elektromotor snage 100 kW (136 KS) inajvišeg obrtnog momenta 260 Nm. Omogućava električnom C4 da do 100 km/h ubrza u 9,7 seundi, dok je maksimalna brzina limitrana na 150 km/h. Baterija kapaciteta 50 kWh osigurava voznu autonomioju od 350 kilometara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije