O čemu je riječ: Klon Toyote Land Cruiser V8 izazvao pomutnju

J. M.
O čemu je riječ: Klon Toyote Land Cruiser V8 izazvao pomutnju
U vrijeme kada je sve više električnih automobila iz Kine, osvježenje je model s klasičnim V8 motorom. I to ne običan nego klon Toyote Land Cruiser V8.

Kineska kopija čuvenog Toyotinog terenca izazvala je pravu pomutnju, čak i u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

SUV bi u Kini trebao izrađivati China Hi-Tech Group (CHTC), državni konglomerat koji se bavi proizvodnjom automobila, hemikalija, tekstila i raznih mašina.

chtc-suv-2.jpg - undefined

Foto: Car News China

Njihova kompanija koja se bavi proizvodnjom automobila naziva se CHTC Motor, a u Kini prodaje automobile pod brandom Hengtian Auto.

No, klon Land Cruisera neće biti brendiran kao Hengtian već je, prema podacima u kineskom Ministarstvu industrije i informacionih tehnologija, robna marka SUV-a s V8 motorom - Tianma.

Ali, to je izazvalo čuđenje jer postoji još jedna Tianma koja se bavi kopiranje Toyotinih terenaca u okviru drugog konglomerata.

chtc-suv-3.jpg - undefined

Foto: Car News China

Na kraju je riješena misterija: CHTC Motor i Tianma Auto su ove godine potpisali ugovor o proizvodnji automobila u zoni ekonomskog razvoja u Yanu.

Fabrika će imati kapacitet od 100.000 automobila godišnje, a izrađivat će "moderni veliki SUV vrhunske klase" (čita: klonirani Toyota Land Cruiser V8).

Automobil nosi novi logo i oznaku L4600, što sugerira da za pogon koristi 4,6 litarski V8 motor. Agregat razvija 280 KS i velikom terencu omnogućava postizanje maksimalnih 196 km/h uz prosječnu potrošnju od 14,6 litara.

Cijena još nije saopćena, ali nema sumnje da će biti nekoliko puta niža od originala sa znakom Toyote.  

chtc-suv-5.jpg - undefined

Foto: Car News China

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije