Novi Toyotin električni SUV stiže u Europu u prvoj polovini 2024.

0
Radiosarajevo.ba
Novi Toyotin električni SUV stiže u Europu u prvoj polovini 2024.
Foto: Toyota / Toyota SUV

Toyotino najnovije električno vozilo trenutno nosi generički naziv Urbani SUV i predstavljat će njegovu ulaznu tačku u punu elektrifikaciju kada bude lansirano sljedeće godine.

Predstavljen na godišnjem kompanijskom Kenshiki forumu u Bruxellesu, novi mali električni crossover će se nalaziti uz hibridni i plug-in hibridni C-HR u rastućem portfoliju brenda.

Urban SUV koncept je nešto kraći i uži, ali i nešto viši od modela C-HR. Projektovan je u verzijama s pogonom na prednje i na sve točkove, što znači da će dolaziti u konfiguraciji s jednim i dva elektromotora.

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Kupci će moći da biraju između dvije veličine baterija, ali Toyota još uvijek nije otkrila njihove detalje.

Urban SUV ne dijeli mehaničku osnovu s postojećim Toyota vozilima sa motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, već je postavljen na namjensku platformu za EV.

Toyota SUV

Stajling je u skladu s Toyotinim električnim bZ modelima, i iako je SUV označen kao koncept, produkcijski model neće biti bitno drugačijeg dizajna. Jedna od planiranih promjena je usvajanje regularnih bočnih retrovizora umjesto kamera.

Mali crossover će biti jedan od 15-ak modela s nultom emisijom koje Toyota namjerava da uvede u prodaju u Europi do 2026. godine u svim svojim linijama putničkih i komercijalnih vozila.

Tako će do 2026. Toyota lansirati šest namjenskih električnih vozila. Do tada, japanski proizvođač predviđa da će više od 20 posto njenih godišnjih isporuka u Europi predstavljati EV.

Toyota očekuje da će prodavati više od 250.000 čisto električnih automobila europskim kupcima svake godine počevši od 2026.

Više detalja o novom električnom modelu zasnovanom na konceptu Urban SUV, kao i njegovo komercijalno ime znat ćemo 2024. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije