Novi Sandero: Dacia na platformi Renault Clia V po cijeni od 8.000 eura

J. M.
Novi Sandero: Dacia na platformi Renault Clia V po cijeni od 8.000 eura

Sve je više detalj o trećoj generaciji Dacia Sandera koja će svjetsku premijeru doživjeti u jesen naredne godine na sajmu automobila u Parizu.

Za razliku od aktuelnog rumunskog hatchbacka, predstavljenog 2012. godine, koji je postavljen na minimalno modificiranu bazu prve generacije modela iz 2008, Dacia Sandero III će preuzeti jeftiniju verziju platforme CMF/B novog Renault Clia V.

sandero_03_largus.jpg - undefined

Foto: Largus.fr

To znači da će Sandero prvi put biti dostupan kao mildhibrid 1.6 E-Tech (140 KS), no iz Renaulta su potvrdili da u ponudi neće biti elekrična verzija.

Ipak, nema sumnje da će mnogo veće učešće u prodaji imati klasične verzije koje će ponovo nuditi sjajan odnos "uloženo-dobiveno".

sandero_02_largus.jpg - undefined

Foto: Largus.fr

Bazna verzija bit će Sandero 1.0 SCe, pokretan 3-cilindričnim atmosferskim benzincem (75 KS), a slijedi isti motor s turbopunjačem 1.0 Tce (100 KS).

Novi Sandero neće dobiti mnogo hvaljeni novi Renault-Mercedes benzinac 1.33 TCe (130 KS), nego će jedini 4-cilindraš u paleti biti dobro poznati turbodizelski 1.5 dCi (85 KS).

sandero_05_largus.jpg - undefined

Foto: Largus.fr

Očekuje se da će novi Dacia Sandero poskupiti nekoliko stotina eura u odnosu na aktuelni model, ali će i dalje biti najjeftiniji automobil na većini europskih tržišta.

Bazna verzija koštat će oko 8.000 eura, dok će se na drugoj strani cjenovnika naći "napucani" Sandero Stepway s traženim iznosom od oko 13.000 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije