Indija / Novi Hummer ili Jeep? Ne, 5-vratni Suzuki Jimny koji bi mogao dobiti 2WD verziju

05. 05. 2020. u 11:17:00 J. M.

Shares: 11

Četvrta generacija Suzuki Jimnyja za kratko vrijeme stekla je popularnost širom svijeta zahvaljujući kvalitetima koji su poznati već pola stoljeća – dobre offroad sposobnosti, izdržljivost, nekonvencionalan izgled, povoljna cijena.

Prošlog mjeseca objavljeno je da će popularni terenac dobiti verziju s pet vrata za indijsko tržište, a Indiaautoblog objavio je prve slike.

Jasno je da će 5-vratni Jimny dobiti značajno produžen međuosovinski razmak, no automobil neće premašiti 4 metra između krajnjih tačaka, što mu u Indiji osigurava poreske olakšice.

jimny_02.jpg - undefined

Foto: India Auto Blog

Spominjanje Indije nije slučajno jer će nova izvedba dolaziti iz fabrike Maruti Suzuki u Gujaratu, u kojoj se proizvodi i "kratki" Jimny. Lokalizacija proizvodnje značajno će smanjiti troškove i cijenu.

Ispod poklopca motora očekuje se 1,5 litarski atmosferski benzinac (102 KS) u kombinaciji s ručnim 5-stepenim ili 4-stepenim automatskim mjenjačem.

Zanimljivo da indijski mediji najavljuju mogućnost da 5-vratni Jimny - za razliku od kratke izvedbe koja dolazi isključivo kao 4x4 - bude ponuđen i u verziji s pogonom na dva točka. To bi vjerovatno narušilo offroad imidž Jimnyja, ali bi značajno smanjilo cijenu i potrošnju goriva, što je značajan faktor za uspjeh na indijskom tržištu.

NEMA KOMENTARA