Najznažniji RX: Lexusov automobil koji pruža adrenalin na prvi pogled

0
Radiosarajevo.ba
Najznažniji RX: Lexusov automobil koji pruža adrenalin na prvi pogled
Foto: Youtube / Lexus RX 500h F-Sport

Lexus RX 500h F Sport najsnažniji je RX, odnosno najsnažnija izvedba ovog crossovera u ponudi Toyotine premium marke.

U ovoj petoj generaciji RX je dug 489 centimetara, dakle, kao i prethodni, ali nastao je na novoj platformi. Ovaj veliki SUV, s dužinom tek malo ispod pet metara, djeluje moćno. U osnovi, karakterizira ga profinjen izgled sa sportskim detaljima, za šta su dobar primjer moderna zadnja svjetla spojena LED linijom.

U dinamičan vizuelni utisak savršeno se uklapa lagani turbobenzinac koji sa 271 konjskih snagom pokreće prednju osovinu. Ali, nije usamljen. Društvo mu na zadnjoj osovini pravi elektromotor, pa je ukupna snaga ovog hibridnog pogonskog sklopa 371 KS. To je prvi Lexus s hibridnim pogonom s turbopunjačem.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osim žustrinom, motor oduševljava sportskim zvukom. U F Sport opremi u kombinaciji je i automatski mjenjač, simpatične kratke ručice. Mijenjati brzine možete i ručno, preko polugica iza kola upravljača, ali se više oslanja na automatik, budući da svoju zadaću obavlja besprijekorno.

Ovako opremljen Lexus RX iz mirovanja do 100 km/h može ubrzati za 5,9 sekundi. Isporukom snage upravlja sistem Direct4, novi pogonski sistem ove marke koji neprekidno balansira prijenos snage i momenta između prednje i zadnje osovine, dakle, ima pogon na sva četiri točka. Automobil je s njim upravljiviji, stabilniji, uz direktnije povratne informacije s ceste. U sport modu izvanredno ubrzava, odlična su mu međuubrzanja. Zavisno od izbora načina vožnje, mijenja se brzina odziva i tvrdoća ovjesa, piše Vecernji.hr.

Lexus RX 500h F-Sport

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije