Moskva: Zvanično predstavljen "najljepši ruski automobil"

J. M.
Moskva: Zvanično predstavljen "najljepši ruski automobil"

"Najljepši ruski automobil", ushićeno su pisali novinari u ovoj zemlji na dan zvanične premijere automobila koji se dugo očekivao.

Samo djelomično su u pravu. Kompaktni SUV-coupe Renault Arkana zaista će se izrađivati u fabrici u Moskvi, namijenjen je isključivo ruskom tržištu, ali je riječ o proizvodu francuskog automobilskog branda.

renault_arkana_03.jpg - undefined

Foto: Renault

Na prošlogodišnjem sajmu automobile u Moskvi Arkana je predstavljena u formi koncepta spremnog za serijsku proizvodnju. Tada nije bilo previše informacija osim podatka da je kompaktni crossover-coupe, koji podsjeća na umanjeni BMW X6, dizajnirao tim  predvođen Laurensom van den Ackerom.

renault_arkana_02.jpg - undefined

Foto: Renault

Uz početak serijske proizvodnje Renault je 11. aprila saopćio da je Arkana prvi model Alijanse na ruskom tržištu koji se temelji na modularnoj SUV platformi nove generacije, pri čemu je više od 55 posto komponenti šasije prvi put upotrijebljeno.

Arkana će dobiti novi TCe 150, turbobenzinski 1,33 litarski agregat snage 150 "konja" koji su zajednički razvili alijansa Renault-Nissan i koncern Daimler. 

renault_arkana_01.jpg - undefined

Foto: Renault

S ovim motorom bit će spregnut X-Tronic automatski mjenjač i inteligentni sistem pogona na sva četiri točka (bazne verzije dolaze s prednjim pogonom).

Verzije s pogonom 4x4 imat će zadnju multilink osovinu, a novost je i električni servo upravljač koji olakšava napor pri parkiranju za 40 posto. Uz klirens od 205 mm, crossover će dopustiti i izlaske van asfalta. Početak prodaje planiran je za drugu polovinu godine kada će biti saopćene cijene i konfiguracije verzija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije