Mahindra Verito Vibe: Najavljen kraj najsmješnijeg derivata Dacia Logana

J. M.
Mahindra Verito Vibe: Najavljen kraj najsmješnijeg derivata Dacia Logana
Indijski automobilski proizvođač Mahindra najavio je da će do kraja godine prestati proizvodnja modela Verito Vibe.

Ovaj model nastao je na osnovu sporazuma o kupovini licence za proizvodnju Dacia Logana u Indiji.

Jedan od rezultata sporazuma Renaulta i Mahindre, pored klasične limuzine Verito (Logan), bio je i komični hatchback Verito Vibe.

mahindra_verito_vibe_02.jpg - undefined

Foto: Indian auto blog

Pojavio se 2013. godine, a nastao je tako što je Loganu jednostavno odrezan klasični prtljažnik! Još jedna zanimljivost: Indijski surogat nije dobio kombi-limuzinski prtljažnik nego klasični "gepek" zapremine 330 litara.

Čemu ova transformacija? Verito Vibe je stvoren kako bi zadovoljio specifičnost indijskog zakonodavstva, prema kojem se plaća niži porez za automobile kraće od četiri metra. Dužina Mahindra Verito Vibea je 3991 mm.

mahindra_verito_vibe_03.jpg - undefined

Foto: Indian auto blog

Osim vickastog hatchbacka, u penziju ide i klasični limuzinski Verito, što znači da će u ponudi ostati samo e-Verito (električni Logan).

Zašto je Mahindra odlučila ukloniti dva modela odjednom? Prvo, slaba potražnja: Verito Vibe kupuje manje od stotinu ljudi mjesečno.

mahindra_verito_vibe_01.jpg - undefined

Foto: Indian auto blog

Drugo: Od nove godine u Indiji su uvedeni strogi ekološki standardi Bharat Stage VI (lokalna verzija Euro-6) koje prvobitni Logani ne mogu zadovoljiti.

Treće: Mahindra se želi koncentrirati na proizvodnju univerzalnih automobila, tj. crossovera, SUV-ova, minivanova, pick-up modela…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije