Fiat Chrysler tuži Mahindru: Indijci u Detroitu proizvode kopiju legendarnog Jeepa

J. M.
Fiat Chrysler tuži Mahindru: Indijci u Detroitu proizvode kopiju legendarnog Jeepa
Grupacija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) pokušava blokirati indijskog proizvođača automobila Mahindra u prodaji terenca Roxor u SAD-u.

U žalbi podnesenoj Komisiji za međunarodnu trgovinu SAD-a, američko-italijanski koncern traži da se istraži povreda intelektualnog vlasništva branda Jeep u njihovom vlasništvu.

Spor se vodi zbog Mahindrinog terenca Roxor koji neodoljivo podsjeća na originalni Jeep - legendarni Willys.

roxor_04.jpg - undefined

Foto: Mahindra

Fiat Chrysler želi da federalna agencija zabrani proizvodnju, prodaju ili uvoz terenskog vozila u SAD.

Kap koja je prelila čašu bilo je podizanje novog proizvodnog pogona Mahindre u Auburn Hillsu (Detroit), nedaleko od štaba Fiat Chryslera, u kojem će se izrađivati kopija Jeepa.

Mahindra je odgovorila saopćenjem u kojem odbacuje optužbe Fiat Chryslera i podsjeća da im sporazumi daju za pravo da proizvode i prodaju Roxor.

roxor_07.jpg - undefined

Foto: Mahindra

"Mahindra ima historijske odnose i sporazume s FCA i njegovim prethodnicima unazad 70 godina. Odnose smo uspostavili u '40-im godinama prvobitnim ugovorom za Jeep Willys. Suradnja je opstala do danas, uključujući i posljednji sporazum s Chrysler Group LLC 2009. godine. Naše akcije, proizvodi i distribucija proizvoda (uključujući Roxor) poštuju naslijeđe odnosa i uslove naših sporazuma sa FCA-om", poručili su iz indijske kompanije.

Očekuje se da će novi objekat Auburn Hills, koji je otvoren krajem prošle godine, proizvoditi 12.000 terenaca Mahindra Roxor. Kompanija očekuje da zaposli 670 radnika do 2020. godine.

roxor_06.jpg - undefined

Foto: Mahindra

Mahindra Roxor je dvosjed terenac stare škole, pokretan 2,5 litarskim dizelašem koji snagu od 63 KS prenosi na dva ili sva četiri točka.

Zbog činjenice da nema vrata i vjetrobrana, te da su mu najveći konkurenti Kawasaki Mule i Polaris RZR ATV, mnogi Roxor svrstavaju u klasu UTV, namjenskih vozila s pogonom 4x4. Početna cijena u SAD-u iznosi 15.000 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije