Lexus UX: Urban Explorer u februaru dolazi na europska tržišta

J. M.
Lexus UX: Urban Explorer u februaru dolazi na europska tržišta
U februaru naredne godine na europska tržišta stiže Lexus UX, novi crossover Toyotine prestižne marke.

Skraćenica u oznaci izvedena je iz izraza Urban Expolorer, no pravo objašnjenje je da je riječ o kompaktnom crossoveru koji je dužinom od 4,5 metara pozicioniran ispod Lexusovih modela NX i RX.

lexus_UX_05.jpeg - undefined

Foto: Lexus

Iako je optički vrlo sličan Lexusu CT200, crossover UX je postavljen na novu GA-C platformu koja konstruktorima ostavlja mogućnost izbora između konvencionalnog i hibridnog pogona.

To znači da će Lexus UX biti dostupan i sa "kvazi" pogonom na sva četiri točka zahvaljujući elektromotoru na stražnjoj osovini top hibridne verzije.

lexus_UX_03.jpeg - undefined

Foto: Lexus

Bazna verzija je UX 200 FWD s prednjim pogonom – 2,0 litarskim 4-cilindričnim benzincem snage 171 KS.

Na sredini palate nalazi se Lexus 250h, hybrid s prednjim pogonom čiji pogonski sistem čine benzinac snage 145 "konja" i elektromotor (80 kW) koji energiju dobiva iz nikl-metal-hibridnih baterija.

lexus_UX_06.jpeg - undefined

Foto: Lexus

Top-verzija je hibrid s pogonom na sva četiri točka E-Four koji, prema navodima proizvođača, troši 4,5 litra na 100 kilometara.

Ne treba ni spominjati vrhunske materijale, završnu obradu, raskošnu opremu, što sve odgovara najavljenoj početnoj cijeni od 33 hiljade eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije