Lada xCode: Novi crossover ili zamjena za legendarnu Nivu

J. M.
Lada xCode: Novi crossover ili zamjena za legendarnu Nivu
Proces obnove modelske palete konačno je dao plodove u prodaji Lade.

Najveći ruski proizvođač bilježi veliki rast prodaje na matičnom tržištu čemu zamah daju mini SUV Xray, te Vesta u limuzinskoj i nedavno predstavljenoj karavanskoj i Cross verziji.

xcode-2.JPG - undefined

Foto: AvtoVAZ

Naredni Ladin novitet koji će stići na tržište je xCode, čija je studija predstavljena na prošlogodišnjem moskovskom sajmu automobila. I u Rusiji su crossoveri u trendu zato kupci i dileri Lade s nestrpljenjem očekuju serijsku verziju xCodea.

xcode-3.JPG - undefined

Foto: AvtoVAZ

"XCode je koncept koji smo 2016. godine predstavili na Motor Showu u Moskvi kako bismo identificirali moguće pravce u razvoj automobila Lada u smislu dizajna i tehnologije. Koncept je ostvario svoj zadatak, pa će se mnoga rješenja naći i na serijskom modelu", izjavio je Sergej Kornjenko, šef Odjeljenja za razvoj proizvoda AvtoVAZ-a.

Mediji navode da će xCode tokom naredne godine doći na tržište, a pokretat će ga  Nissanov 1,8 litarski benzinac (122 KS).

xcode-4.JPG - undefined

Foto: AvtoVAZ

O mogućim špekulacijama da bi xCode mogao zamijeniti legendarnu Nivu, nema nikakvih potvrda. Kornjenko je decidan:

"Još je rano otkriti detalje o projektu nove Lade 4x4 (Niva). Reći ću samo da je posao u toku, a još smo u fazi izbora koncepta.  Bilo kako bilo, nova Lada 4x4 neće doći tako skoro jer poslovi koji su pred nama ne mogu se završiti za godinu ili dvije", rekao je Kornjenko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije