Rusija / Lada Vesta SW: Konačno predstavljen karavan u standardnoj i Cross izvedbi

30. 06. 2017. u 12:53:00 J. M.

Shares: 7

Kada je 25. septembra 2015. godine pokrenuta serijska proizvodnja limuzine Lada Vesta, Bo Andersson, tadašnji šef AvtoVAZ-a, obećao je da će se najkasnije za 12 mjeseci na fabričkim trakama naći i karavanska izvedba.

U međuvremenu je Andersson napustio kormilo najvećeg ruskog automobilskog proizvođača, a sjećanje na karavansku Vestu održavale su samo slike studije Cross modela.

Foto: AvtoVAZ - Lada Vesta SW: Konačno predstavljen karavan u standardnoj i Cross izvedbi

Foto: AvtoVAZ

No, krajem juna 2017. godine Lada Vesta SW postala je realnost. AvtoVAZ je predstavio Vestu Station Wagon u običnoj karavanskoj izvedbi Universal ali i proizvodnu verziju Cross modela.

Kao i običnu Vestu, tako je i karavan potpisuje Steve Mattin, nekadašnji dizajner Volva.

Karavan, posebno u Cross verziji je ljepši od limuzine, najviše zahvaljujući atraktivnom stražnjem spojleru iznad poklopca prtljažnika.

Foto: AvtoVAZ - Lada Vesta SW: Konačno predstavljen karavan u standardnoj i Cross izvedbi

Foto: AvtoVAZ

A kada se uporede dvije karavanske izvedbe, Cross je bogatije opremljen i dopadljiviji od Universala po detaljima poput zaštite podvozja, plastičnih dodataka na pragovima i otvorima točkova, krovnom nosaču...

Karavanski Universal je dugačak 4410 mm (Cross 4424 mm), širok 1764 mm, uz međuosovinski razmak od 2635 mm. Zanimljiv je podatak o 178 mm klirensa od tla kod Cross verzije koja se mirne duše može smjestiti i u segment crossovera.

Foto: AvtoVAZ - Lada Vesta SW: Konačno predstavljen karavan u standardnoj i Cross izvedbi

Foto: AvtoVAZ

AvtoVAZ nije saopćio podatak o zapremini prtljažnika koji bi u osnovnoj konfiguraciji trebao biti na nivou 480 litara limuzinske izvedbe. Nisu saopćeni ni tehnički podaci, kao ni cijene.

Serijska proizvodnja počinje u julu, a AvtoVAZ planira izradu oko 9.000 primjeraka karavana do kraja godine. Prvi primjerci bit će isporučeni kupcima najesen.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA