Lada Vesta Cross: Crossover limuzina, možete se li sjetiti nečeg sličnog

J. M.
Lada Vesta Cross: Crossover limuzina, možete se li sjetiti nečeg sličnog
AvtoVAZ, najveći ruski automobilski proizvođač, predstavio je dugo najavljivanu Ladu Vestu Cross.

To je prvi off-road sedan u historiji ruske automobilske industrije, te prilično raritetan koncept čak i u svjetskim okvirima! Kvazi off-road limuzina, možete li se sjetiti nečeg sličnog osim modela Volvo S60 Cross Country.

vesta_cross_01.jpg - undefined

Foto: Avto Mail.Ru

Lada Vesta Cross je tehnički identična karavanskoj verziji modela koja je predstavljena prošle godine.

Ono najvažnije: Vesta Cross ima klirens od 203 mm. Velika udaljenost od tla, prilazni i ugao udaljavanja od solidnih 18,1 i 17,7 stepeni, sve to treba kompenzirati nedostatak pogona na sva četiri točka jer platforma Veste ne dozvoljava 4x4 verziju.

U odnosu na klasičnu Vestu, Cross verzija dobila je i 14 plastičnih dodataka, te zadnje disk-kočnice. Jedina razlika u odnosu na studiju predstavljenu na Moskovskom sajmu automobila 2016. godine je klasična umjesto "ajkula" antene.

vesta_cross_02.jpg - undefined

Foto: Avto Mail.Ru

AvtoVAZ je saopćio da je automobil prešao dva miliona testnih kilometara, tokom kojih je ispitana mehanika – provjereni benzinski zapremine 1,6 (106 KS) i 1,8 litara (122 KS), spregnuti sa 5-stepenim ručnim ili automatskim mjenjačima.

Prodaja Lade Veste Cross počinje naljeto, a osnovna verzija bit će nešto jeftinija od karavana i koštat će oko 740.000 rubalja, odnosno oko 20.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije