Kome treba ovakvo vozilo: Solo je električni jednosjed na tri točka

Radiosarajevo.ba
Kome treba ovakvo vozilo: Solo je električni jednosjed na tri točka

Kanadski proizvođač električnih vozila ElectraMecannica Vehicles Corp. objavio je službeni početak izrade električnog trotočkaša Solo u pogonima svog kineskog partnera Zongshen Industrial Group.

Razvoj automobila trajao je pet godina tokom kojih je Solo podvrgnut stalnom usavršavanju. Predserijski primjerci izrađeni su ručno u pogonu firme ElectraMecannica u Vancouveru i potom isporučeni probranim mušterijama.

solo_02.jpg - undefined

Foto: ElectraMecannica

Koncept vozila je neobičan i prilično upitne isplativosti: Solo je dugačak 3,1 metar, ima samo jedno sjedište (!), kotrlja se na dvije prednje (135/70 R15) i jednoj zadnjoj gumi (215/40 R16).

Za pogon koristi električni motor snage 40 kW koji osigurava maksimalnu brzinu 130 km/h. Proizvođač je saopćio da Solo je težak 775 kg jer posjeduje ultralaganu "Aerospace" šasiju. 

solo_04.jpg - undefined

Foto: ElectraMecannica

Baterija kapaciteta 17,3 kWh dovoljna je za voznu autonomiju od oko 160 kilometara. Serijska oprema uključuje, između ostalog, servo upravljač, klima uređaj, Bluetooth sistem za zabavu…

ElectraMeccanica je saopćila da će na početku proizvodnje usko surađivati sa svojim ugovornim partnerom za proizvodnju i strateškim investitorom, Zongshen Industrial Group, u kineskom Chongqingu.

solo_03.jpg - undefined

Foto: ElectraMecannica

Kanađani su izjavili da očekuje da će isporuka Sola kupcima početi krajem novembra ili početkom decembra. Fabrika ima kapacitet da proizvede 20.000 vozila godišnje, saopćila je ElectraMecannica.

Solo će u SAD-u koštati ogromnih 18.500 američkih dolara. Bivši izvršni direktor kompanije Jerry Kroll govorio je o proizvodnji Sola u Kaliforniji, ali nije bio u mogućnosti osigurati državne poticaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije