Novitet na cesti / Avangardno vozilo osvaja ulice Beča

08. 07. 2020. u 16:44:00 Fena

Shares: 5

Bicikli, skuteri, električni romobili, a sada i wheels - nova vozila u Beču podsjećaju na električne bicikle, ali nemaju pedale i za razliku od e-romobila posjeduju sofisticiraniji sistem za iznajmljivanje.

S obzirom na to da na tržištu trenutno ne postoji ništa uporedivo, jedini naziv za novo vozilo je wheels. Vozila na iznajmljivanje pokreću se električnim motorom i dostupna su svim korisnicima starosti iznad 18 godina. Wheels mogu razviti brzinu do 25 km/h, ali putem GPS-a automatski reagiraju na ograničenja i spuštaju brzinu u pješačkim zonama ili zonama susreta.

Kao i kod drugih sistema za iznajmljivanje električnih romobila ili bicikala, korisnik mora skinuti aplikaciju i skenirati QR kod kako bi pokrenuo vozilo, što košta jedan euro.

Svaki naredni minut vožnje na ovom vozilu u Beču košta 29 centi, a propisno parkiranje se mora fotografisati i poslati u centralu. Pojedine Bečlije su još skeptične u vezi ovog avangardnog proizvoda, što može biti i posljedica obimne ponude vozila na iznajmljivanje u Beču.

Bečkim ulicama trenutno kruži 4.600 električnih romobila za iznajmljivanje koji su u vlasništvu pet različitih ponuđača. Wheels raspolaže s 33 vozila, međutim ubrzo planiraju povećati broj.

NEMA KOMENTARA