Jeftini kamiončić: Dacia Duster Pickup spreman za serijsku proizvodnju

J. M.
Jeftini kamiončić: Dacia Duster Pickup spreman za serijsku proizvodnju
Rumunski mediji pišu da je sve spremno za početak serijske proizvodnje pickup izvedbe Dacia Dustera.+

Kamiončić bi na tržište trebala dovesti firma Romturingia, rumunsko-njemačka privatna karoserijska radionica, čiji se pogon nalazi nedaleko od grada Brasova.
Romturingia zapošljava 145 radnika koji bi od marta trebali početi ručno sastavljati Dacia Duster Pickup.

duster_pickup_02.jpg - undefined

Foto: Motor 1

Prema riječima Steliana Iona, šefa firme, u završenom kamiončiću krije se 60 procenata originalnog Dustera, dok preostalih 40 posto dotjera Romturingia.

Iz fabrike Dacia, udaljene 40-ak kilometara, Romturingia dobije polugotov automobil, bez zadnjih vrata i stražnje klupe. Potom odsijeku dio tijela iza B-stuba i tako nastaje utovarni prostor dužine 1,70 metara, širine 99-127 cm, nosivosti 450-500 kilograma.

duster_pickup_05.jpg - undefined

Foto: Romturingia

Plastičnu kadu formira Romturingia, baš kao i stražnje bočne ploče te vrata prtljažnika od fiberglasa (stakloplastike).

Prototip, koji je izazvao veliku pažnju gdje god se pojavio, pokreće Renaultov 1,5 litarski turbodizelaš koji snagu od 110 "konja" prenosi na sva četiri točka. Nagađa se da bi serijska verzija trebala koštati oko 17 hiljada eura.

Inače, Duster sa značkom Renaulta je već je dostupan u pickup izvedbi, i to s dvostrukom kabinom, u zemljama Južne Amerike, ali riječ je o prvoj generaciji modela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije