Frankfurt: VW predstavio ID.3, prvi namjenski razvijen električni model kompanije

J. M.
Frankfurt: VW predstavio ID.3, prvi namjenski razvijen električni model kompanije

Na salonu automobila IAA u Frankfurtu Volkswagen je predstavio prvi namjenski razvijen električni automobil. VW ID.3 dolazi na tržište sredinom naredne godine s baterijom kapaciteta 58 kWh koja osigurava voznu autonomiju do 420 kilometara.

Kasnije će biti ponuđene slabija i jača baterija: 45 kWh za 330 kilometara vožnje, odnosano 77 kWh za 550 kilometara.

VW_id3_05.jpg - undefined

Foto: VW

ID.3 je prvi Volkswagen koji se temelji na novorazvijenoj električnoj modularnoj platformi (MEB). Električni pogon čine integrirani sinhroni motor na stražnjoj osovini, zajedno s kontrolnom elektronikom i prijenosnim sistemom. U podnici je smještena viskonaponska baterija, a naprijed su integrirani dodatni agregati poput kompresora klima uređaja.

Kontrolna energetska jedinica pretvara istosmjernu struju (DC) pohranjenu u bateriji u izmjeničnu struju (AC) za pogonski motor. Istodobno se 12-voltni DC električni sistem napaja niskim naponom pomoću DC pretvarača. Prijenos snage s motora na stražnju osovinu obavlja se putem mjenjača s jednim stepenom prijenosa.

VW_id3_03.jpg - undefined

Foto: VW

Zbog uštede energije maksimalna brzina ID.3 je limitirana na 160 km/h, iako električni motor snage 150 kW (204 KS) i najvišeg obrtnog momenta 310 Nm dozvoljava i bolje performanse.

Limitirajući faktor je i težina od 1,72 tone, otprilike pola tone više od bazne verzije aktuelnog Golfa koji ima jednake dimenzija. VW ID.3 je dugačak 4,26 metara, s međuosovinskim razmakom od 2,77 metara, zapreminom prtljažnika od 285 litara.

VW_id3_02.jpg - undefined

Foto: VW

Radno mjesto vozača je u futurističkom stilu, s centralno postavljenim 10-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir. Dostupna je opcija "Augmented-Reality-Head-up-Display" da se sve relevantne informacije projiciraju na vjetrobransko staklo putem prikaza zaslona povećane stvarnosti.

Svim kontrolnim funkcijama upravlja se preko tipki osjetljivih na dodir, tu su i glasovne komande, mogućnost umrežavanja pametnih telefona… 

Cijena osnovne verzije bit će niža od 30.000 eura, a kupci prve serije dobit će prvih godinu dana i besplatnu električnu energiju - do najviše 2000 kWh. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije