Prva električna Corsa stiže na proljeće, trebala bi imati domet od 330 km

Radiosarajevo.ba
Prva električna Corsa stiže na proljeće, trebala bi imati domet od 330 km
Foto: Opel / Opel Corsa

Nedavno nas je Opel pozvao u Rüsselsheim, “centar svijeta” vozila s logotipom munje. Povod?

Predstavljanje Corse u električnom izdanju. Naime, Opel je nedavno skinuo veo tajne s nove, šeste generacije popularnog gradskog modela, piše Večernji list.

Novo izdanje Corse donosi brojne napredne tehnologije, pomoćne sisteme namijenjene vozaču i mogućnosti povezivanja, koji su možda poznatiji kupcima skupljih automobila. Poznato je kako je Opel već nekoliko godina dio francuske PSA grupacije te mu je pripala čast da bude brend koji će biti predvodnik u elektrifikaciji.

U skladu s tim, u Rüsselsheimu su pokazali i PHEV izdanje Grandlanda X. Grandland X Hybrid4 ime je modela koji će kombinirati snagu 1,6-litarskog benzinskog motora s turbopunjačem i dva elektromotora za ukupnu snagu do 300 KS.

Prema WLTP-u, ovaj će sklop imati prosječnu potrošnju za kombiniranu vožnju od 1,6 l/100 km uz emisiju CO2 od 37 g/km.

Prednji elektromotor uparen je s elektrificiranim osmerostepenim automatskim mjenjačem.

Drugi elektromotor, inverter i diferencijal integrirani su u električno pogonjenu stražnju osovinu kako bi nudili pogon na sve kotače kad je to potrebno. U potpuno električnom modu trebao bi imati domet od 52 km, dok će mu za punjenje 13,2-kilovatsatne litij-ionske baterije uz 7,4-kilovatsatnu kućnu punionicu trebati 110 minuta.

Glavni razlog našeg puta u Njemačku, električna Corsa, prema preliminarnim podacima, po WLTP metodi, ima domet do 330 kilometara. Raspolaže baterijom snage 50 kWh koja se do 80% svog kapaciteta napuni za samo 30 minuta.

Naravno, u slučaju da koristite punionicu kapaciteta 100 kW. U Opelu napominju kako će garancija na baterije biti osam godina. Za pogon se koristi elektromotor snage 100 kW, odnosno 136 KS i maksimalnih 260 Nm trenutačnog okretnog momenta.

Prema trenutačno dostupnim podacima, ovaj model treba samo 2,8 sekundi za ubrzanje od 0 do 50 km/h i tek 8,1 za ubrzanje od 0 do 100 km/h, što je u rangu sportskog automobila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije