Ford Puma: Nekad kompaktni coupe, uskoro kompaktni SUV iz Rumunije

J. M.
Ford Puma: Nekad kompaktni coupe, uskoro kompaktni SUV iz Rumunije

Ford je objavio prvu sliku novog crossover modela po imenu Puma, za koji se očekuje da će doći na tržište početkom 2020. godine. 

Ime novog SUV-a nije nepoznato poznavaocima automobilskih zbivanja: Puma je bio naziv Fordovog kompaktnog coupea koji je izrađivan od 1997. do 2002.

ford_puma_01.jpg - undefined

Foto: Ford

Nova Puma prati trendove jer trenutno svaki peti Ford prodat u Europi spada u SUV-ove. Ovaj model proširuje atraktivnu paletu SUV i modela inspiriranih SUV-ovima u koje spadaju, između ostalog, Ford Fiesta Active, Ford Focus Active, Eco Sport, Kuga, Edge…

Puma, najmanji Fordov crossover, predstavljena je istovremeno s premijerom treće generacije Kuge. Predstavnici Forda pokušali su da sakriju izgled automobila pažljivo birajući snop laserskih reflektora.

Puma_automedia.jpg - undefined

Foto: Automedia

Međutim, može se uočiti da je prednji dio napravljen u istom stilu poput nove Fieste. Ford Puma ima neuobičajeno kratku haubu, a proizvođač najavljuje "meku" hibridnu verziju – kombinaciju 1,0 litarskog turbobenzinca i elektromotora s 48-voltnom litij-ionskom baterijom.

Jedino što je Ford rekao o novom crossover je zapremina prtljažnika od 456 litara, a zahvaljujući arhitekturi teretnog prostora mogu se smjestiti dvije torbe za golf. Nova Puma stizat će iz Fordove fabrike u rumunskoj Craiovi u koju je proizvođač od 2008. godine uložio skoro 1,5 milijardi eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije