Predstavljen novi Focus: Četvrta generacija Fordovog kompakta dizajnirana od nule

J. M.
Predstavljen novi Focus: Četvrta generacija Fordovog kompakta dizajnirana od nule
Foto: Ford / Focus Active
U središtu europske filijale Forda u njemačkom Kölnu predstavljena je četvrta generacija Focusa.

Kompanija je pokazala novi Ford Focus u četiri verzije – hatchback, sportski ST-Line, karavan i novu crossover karoserijsku izvedbu Active. 

"Focus četvrte generacije dizajniran je od praznog lista papira", rekao je potpredsjednik kompanije za razvoj proizvoda Joe Bakai. 

Focus ST - undefined

Focus ST (Foto: Ford)

Novi Focus sagrađen je na potpuno novoj platformi C2, koja je nadogradnja Global C platforme koju dijele prethodna generacija Focusa, Ford Kuga, Transit Connect i Lincoln MKC. 

Zahvaljujući novoj platformi, torziona čvrstoća povećana je za 20 posto, dok je težina vozila u prosjeku smanjena za 88 kg.

Focus hatchback - undefined

Focus hatchback (Foto: Ford)

Novi dizajn je agresivniji, pri čemu su dizajneri pokušali maksimizirati prostor u kabini, zadržavajući kompaktne vanjske dimenzije.

Međuosovinski razmak narastao je za 53 mm, i sada je s 2701 mm Focus nadmašio Volkswagen Golf.

Dužina hatchback verzije je 4,38 metara, dok je karavan 20-ak centimetara duži. Prtljažnik hatchback izvedbe povećan je za 60 litara, na 375 litara, dok karavan prima 530-1650 litara (+130 litara).

focus_05.jpg - undefined

Foto: Ford

U unutrašnjosti novog Focusa nema traga kinetičkog dizajna prethodnih generacija modela nego je radno mjesto vozača decentnije i ergonomski uređenije. U središtu armaturne ploče je izdvojen touchscreen kao centar multimedijalnog sistema Sync 3.

Novi Focus je opremljen najnovijim sistemima za pomoć vozaču kao što su proaktivna adaptivna LED svjetla, tempomat, automatski parking asistent, sistem automatske kočnice...

Zanimljiv je Drive Mode koji prilagođava karakteristike električnog servo upravljača, papučice gasa, motora i amortizera prema nekom od četiri programa – Normal, Comfort, Sport i Eco.

Focus karavan - undefined

Focus karavan (Foto: Ford)

Uz tržišni start Ford će ponuditi Focus skoro isključivo pokretan 3-cilindričnim motorima. U paleti benzinaca nalaze se 1.0 Ecoboost u verzijama s 85, 100 i 125 KS, te 1.5 Ecoboost (150 ili 170 KS).

I u paleti dizelaša nalazi se 3-cilindraš 1.5 Ecoblue (95 ili 120 KS) te jedini 4-cilindraš u ponudi – 2,0 litarski agregat (150 KS). Najjače verzije svakog motora opciono će biti ponuđene u kombinaciji s 8-stepenim automatskim mjenjačem.

Bit će zadovoljni i ljubitelji sportske vožnje jer se najavljuje RS verzija kao "Mildhybrid" sa snagom od 400 "konja". Dolazak novog Focusa na tržište očekuje se najesen pri čemu se barata s početnom cijenom od 17 hiljada eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije