Ford Bronco: Oživljen još jedan slavni klasik, ogroman interes američkih kupaca

J. M.
Ford Bronco: Oživljen još jedan slavni klasik, ogroman interes američkih kupaca

Oživljen je još jedan slavni model: Ford je zvanično predstavio Bronco, šestu generaciju jednog od najpoznatijih američkih terenaca. Dešava se to skoro četvrt vijeka nakon što je umirovljena peta generacija Bronca.

Novi Bronco predstavljen je u dvije karoserijske izvedbe – klasičnoj trovratnoj i prvi put petovratnoj (Amerikanci ove konfiguracije nazivaju 2- i 4-vratnim) – čemu treba dodati i Bronco Sport. Prvi primjerci bit će isporučeni kupcima u proljeće naredne godine.

ford_bronco_003.jpg - undefined

Foto: Ford

Oživljeni Bronco pozicioniran je kao mješavina klasičnog dizajna i najnovijih inženjerskih dostignuća, a namijenjen je ljubiteljima avanture. Prema izvršnom direktoru Forda Jimu Farleyu, novi Bronco kombinira snagu F-serije, sportski duh Mustanga i funkcionalni dizajn inspiriran originalnim Broncom iz 1965. godine.

Nerka rješenja su neobična i inovativna: Verzije s pet vrata imaju krov podijeljen u nekoliko elemenata koji se može ukloniti, 3-vratne izvedbe se mogu naručiti s klupom za tri oosbe naprijed, postoji i opcija uklanjanja vrata bez okvira pri čemu su retrovizori fiksirani na dnu A-stuba.

ford_bronco_008.jpg - undefined

Foto: Ford

Bronco je dostupan isključivo s pogonom na sve točkove u pomalo purističkoj ili full opremljenoj verziji. Kada je riječ o pogonskom sistemu, izbor je između 7-stepenog ručnog ili 10-brzinskog automatskog mjenjača, odnosno benzinskih motora V6 Ecobost (314 KS) i 4-cilindričnog Ecobosta (273 KS).

Najavljena atraktivna početna cijena ispod 30.000 američkih dolara (oko 26.000 eura), bez poreza i dažbina, još je jedan od razloga zašto je novi Bronco izazvao interes mušterija. Navodno je došlo do zagušenja Fordove internet stranice na kojoj su zainteresirani kupci uz prijavu trebali položiti i depozit od 100 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije