Datsun on-DO: Dotjerivanje limuzine kao počasni krug japanske marke?

J. M.
Datsun on-DO: Dotjerivanje limuzine kao počasni krug japanske marke?

Od kako je Alijansa Renault-Nissan oživjela Datsun, jedno od najznačajnijih tržišta za obnovljeni brand bila je Rusija. Tamošnjim kupcima ponuđena je cjenovno pristupačna limuzina Datsun on-DO na bazi Lade Grante, što znači da su dva modela dijelila proizvodne trake ruskog AvtoVAZ-a.

No, odnosi Renaulta i Nissana pogoršani su posljednjih godina, a govori se da bi Datsun mogao postati prva žrtva "sređivanja računa". Nissan je Renaultu prodao svoj udio u AvtoVAZ-u i koncentrirao se na Mitsubishi, uz zahtjeve za većom autonomijom.

datsun_rusija_08.jpg - undefined

Foto: Datsun

Sve češće govori se o razvodu francusko-japanskog braka, pogotovo nakon skandala s bivšim čelnikom Alijanse Carlosom Ghosnom. Gdje je u svemu ovome Datsun, slavno ime koje je u "miraz" donio Nissan?

Iako je brand Datsun tokom 2019. u Rusiji plasirao 22.426 automobila, uz rast prodaje od devet posto, sve je više glasina o skorijoj likvidaciji marke. Bez obzira na glasine dotjeran je udarni model Datsun on-Do, i to prvi put od laniranja na tržište 2014. godine.

datsun_rusija_06.jpg - undefined

Foto: Datsun

Facelift uključuje novi prednji branik, uža bočna ogledala s LED indikatorima smjera, redizajnirana prednja svjetla s funkcijom follow-me- home...

U unutrašnjosti je zamijenjena ručica i mehanizam parking kočnice, poboljšan vidni ugao unutarnjeg ogledala, unaprijeđene su komande klima uređaja, pojavilo se osvjetljenje pretinca za rukavice...

datsun_rusija_12.jpg - undefined

Foto: Datsun

Prednja sjedala s boljom bočnom podrškom, podešavanjem visine i bočnim zračnim jastucima dostupna su u najskupljim nivoima opreme Dream I i Dream II.

Pogonske jedinice ostale su neizmjenjene. Baznu verziju pokreće 1,6 litarski atmosferski benzinac snage 87 "konja", kombiniran s 5-stepenim manuelnim mjenjačem, dok je jača verzija (106 KS) dostupna i s 4-stepenim automatikom.

Osnovna verzija košta 506.000 rubalja, odnosno 14.400 KM, za jači motor treba izdvojiti minimum 16.300 KM, a početna cijena automtika je 17.300 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije