Bowlus Road Chief Lithium +: Nostalgična kamp-prikolica

Radiosarajevo.ba
Bowlus Road Chief Lithium +: Nostalgična kamp-prikolica
/ Bowlus Road Chief Lithium + (Foto: Bowlus)
Kućice na točkovima igrale su važnu ulogu u osvajanju Sjeverne Amerike. U 19. stoljeće to su bile kočije kojima su porodice s istoka države – preko stepa, pustinja i planina – stizale na Pacifik, i tamo na zapadu zemlje počinjale novi život.

Stotinjak godina kasnije (1936) nove mogućnosti putovanja otvorile su prostorne prikolice Airstream. Nelakirana aluminijska karoserija bila je lagana i pružila mogućnost da kao vučno vozilo posluži skoro svaki automobil. Od tada su se mnogi Amerikanci odlučili na život na točkovima.

Za nastanak Airstreama najzaslužniji je William Hawley Bowlus koji je 1934. napravio originalni kamper sa svojim imenom. Međutim, Bowlus Road Chief tržište nije prihvatilo (prodato svega 80 prikolica), pa je Bowlus prodao koncept Airstreamu i... desio se instant uspjeh. 

Bolji poznavaoci znaju za William Hawley Bowlusa koji se 20-ih godina prošlog stoljeća proslavio konstrukcijom aviona prije nego je napravio vlastiti kamping-karavan. Njegovo djelo je The Spirit of St. Louis, avion kojim je Charles Lindbergh 1927. godine prvi preletio Atlantik.

U vremenu kada su popularni retro-trendovi obnovljeno je jedno od najslavnijih imena američke scene karavana. Ponovo je rođen Bowlus Road Chief sa željom da postigne uspjeh koji je nezasluženo izmakao originalu prije 82 godine.

Poput originala i novi Bowlus Road Chief Li + ima vitku karoseriju, avionski zaobljenu. Zapravo su Bowlus i Airstream karavani uvijek podsjećali na avion bez krila.

Bowlus Road Chief Li + je moderni kamper s LED osvjetljenjem, pojačalom signala za mobilne telefone, podnim zagrijavanjem, uređajem za akumuliranje solarne energije...

Na zadnjem dijelu je spavaća soba s francuskim ležajem, naprijed kuhinja sa svim dodacima, između dnevna soba koja može da se transformiše u drugu spavaću sobu ako je potrebno...

Moderna tehnika ima svoju cijenu: 219.000 dolara (oko 400.000 maraka). Postoji i opcija da se pokretna kuća iznajmljuje kroz 240 mjesečnih kirija (po 1.156 dolara), prije nego bude otplaćena nakon 20 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije