Amerikanac u Europi: Cadillac XT4 napada premium kompaktne SUV modele

0
Radiosarajevo.ba
Amerikanac u Europi: Cadillac XT4 napada premium kompaktne SUV modele

Nakon što je uspješno debitirao u SAD-u i Kini, kompaktni SUV Cadillac XT4 početkom narednog mjeeca dolazi i u Europu po početnoj cijeni od 35.800 eura. Očito je da se Cadillac XT4 pokušava probiti u klasi kojom na našem kontinentu dominiraju Mercedes GLB, Audi Q5, BMW X3 i Volvo XC60.

Dopadljivi SUV dužine 4,59 metara, širine 1,88 metara i visine 1,61 metar preuzima dizajnerski jezik većeg XT5, ali ostaje vjeran tipičnim elementima marke Cadillac. U oči upadaju prepoznatljivi LED farovi, dinamična bočna linija, dok će na stražnjem dijelu neki prepoznati sličnost s Volvom XC60.

Uprkos skoro kompaktnim dimenzijama Cadillac XT4 može se pohvaliti velikim prtljažnikom zapremine 637-1385 litara, kao i prostornom kabinom zahvaljujući međuosovinskom razmaku od 2,78 metara.

cadillac_XT4_007.jpg - undefinedFoto: Cadillac

Kada je predstavljen u svojoj američkoj domovini Cadillac XT4 najavio je početak nove ere marke koja je simbol američkih krstarica - kako zbog vanjskih dimenzija, tako i "malih" 4-cilindričnih benzinskih motora.

Posebno za europske kupce XT4 je dobio 2,0 litarski turbodizelaš snage 174 KS i najvećeg obrtnog momenta 381 Nm. Na pojedinim europskim tržištima bit će dostupan i 2,0 litarski turbobenzinac sa selektivnim deaktiviranjem cilindara i sistemom start-stop (230 KS i 350 Nm).

cadillac_XT4_001.jpg - undefinedFoto: Cadillac

Oba motora su povezana sa 9-stepenim automatskim mjenjačem, benzinac standardno dolazi s pogonom 4x4 koji je kod dizelaša opcija. XT4 je standardno opremljen raznim funkcijama udobnosti i sigurnosti, uključujući prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje na napuštanje trake, grijana sjedišta, električno upravljanje poklopca prtljažnika.

Serijski dolaze i kamere koje pokrivaju 360 stepeni nadzora nad vozilom, parking-asistent, prilagodljivi tempomat, 8-inčni infotainment sistem sa navigacijom, head-up displej u boji, dok opcioni premium paket takođe nudi panoramski stakleni krov, prednja sedišta sa klimom i funkcijom masaže, zvučni sistem Bose i kožne presvlake u raznim bojama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije