Volkswagen prekinuo proizvodnju svog poznatog modela automobila

0
Radiosarajevo.ba
Volkswagen prekinuo proizvodnju svog poznatog modela automobila
Foto: Volkswagen Newsroom / Volkswagen

Volkswagenova fabrika u Bratislavi nedavno je proizvela posljednji primjerak malog gradskog modela Up!. Kraj je to životnog vijeka za ovaj model automobila nakon 12 godina.

Od lansiranja 2011. godine Volkswagen Up! bio je dostupan s jedno-litrenim trocilindarskim benzinskim motorom, snage 59 ili 74 KS, da bi 2016. dobio facelift i najsnažniju varijantu motora, s 89 KS.

Skoro isti se automobil tokom godina prodavao i kao Seat Mii te Škoda Citigo. Predstavljen je 2014. godine i e-Up, električni model, a 2018. predstavljen je i sportski posložen Volkswagen Up GTI. Kraj proizvodnje znači oproštaj od svih navedenih varijanti, budući da su Seat i Škoda svoje modele iz proizvodnje povukli 2020., odnosno 2021. godine.

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Volkswagen će tako u segmentu manjih gradskih automobila ostati tek s modelom Polo. Mjesto koje je u gami zauzimao Up! bit će upražnjeno, sve dok u prodaju ne stigne najavljeni model ID.1, potpuno električni kompaktni automobil.

On bi se trebao pojaviti tokom narednih pet godina i koštati manje od 20.000 eura (manje od 39 hiljada KM), ali bi veličinom ipak bio bliži aktuelnom Polu, piše Autocar.

Volkswagen Up!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije