Veliki jubilej AvtoVAZ-a: Lada proizvela 30 miliona automobila

0
Radiosarajevo.ba
Veliki jubilej AvtoVAZ-a: Lada proizvela 30 miliona automobila

Jubilarni automobil marke Lada sišao je s proizvodne trake pogona AvtoVAZ-a u Togliattiju 24. septembra. Crvena limuzina Granta je 30-milioniti automobil proizveden pod značkom marke Lada.

Umjesto u prodajni salon, jubilarni automobil otišao je u muzej najvećeg ruskog automobilskog proizvođača.

Simbolično je da je jubilarni automobil proizveden u godini u kojoj se proslavlja pola stoljeća od sklapanja prvog vozila u Togliattiju. Zato ne treba čudi da je u ceremoniji učestvovao "praotac" - legendarna Lada 1200 (VAZ-2101).

Jubilarni 30-milioniti automobil - undefined

Jubilarni 30-milioniti automobil (Foto: Lada)

Proslavi su prisustvovali i Yves Caracatzanis, prvi čovjek AvtoVAZ-a, te Luca de Meo, generalni direktor Renaulta, koncerna koji je vlasnik AvtoVAZ-a.

"Prva Lada potpuno je promijenila automobilsku historiju Rusije. VAZ-2101 dao je mobilnost milionima ljudi, a Lada Granta nastavlja ovu slavnu tradiciju. Danas je to najprodavaniji automobil u Rusiji. Granta ima izražajni dizajn, pouzdana je u vožnji i predstavlja idealnu vrijednost za novac. Želio bih zahvaliti cijelom produkcijskom timu Lade Grante i cijelom timu AvtoVAZ-a. Hvala vam na izvrsnom radu i čestitamo na proizvodnji 30-milionitog automobile", rekao je Yves Caracatzanis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije