Tehnološki iskorak: Na pritisak dugmeta pretvara dizelska u električna vozila

0
Radiosarajevo.ba
Tehnološki iskorak: Na pritisak dugmeta pretvara dizelska u električna vozila
Foto: Bedeo / Bedeo vozilo

Iako se čini da je prijelaz na električnu energiju u punom jeku u mnogim dijelovima svijeta, to je upravo sve još u fazi prelaska.

I dok svijet postaje "zeleniji", postoji mnogo savršeno dobrih starijih vozila koja se mogu prebaciti na električni pogon pomoću tehnologije kompanija poput britanskog Bedea.

Njegov novi RE-100 Range Extender pomaže kompanijama s velikim voznim parkom kombija da elektrificiraju svoja vozila. Tehnologija daje vozačima slobodu da se prebace sa standardnog dizelskog motora vozila na novo dodani električni pogon.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

RE-100 Range Extender sastoji se od dva motora u točkovima i baterije, a sve je dizajnirao Bedeo. Kompaktni, lagani i učinkoviti motori zahtijevaju malo ili nimalo dodatnog prostora, što znači da dizelski motor može ostati na mjestu. U međuvremenu, baterija od 37 kWh je mala, što znači da nisu potrebne modifikacije ovjesa.

Cijeli sistem nudi vozačima domet do 117 km, što ga čini prikladnim za lokalnu dostavu. Međutim, Bedeo tvrdi da je kratki domet odabran planski. To znači da u zonama s niskim emisijama vozilo može voziti slobodno i nečujno, a može se oslanjati na dizelski motor za putovanja autocestom na duže udaljenosti.

Ovo je najskuplje mjesto za kupovinu automobila: Dozvola košta oko 200.000 KM

Ovo je najskuplje mjesto za kupovinu automobila: Dozvola košta oko 200.000 KM

"Stvorili smo novu kategoriju hibrida koja ne samo da zadovoljava potrebe tržišta nego i ubrzava dekarbonizaciju transporta", rekao je Osman Boyner, osnivač Bedea. "Iako je održivost, naravno, ključni pokretač, održivost od kraja do kraja (cijeli životni ciklus) vozila također se mora uzeti u obzir".

Boyner prihvaća da električna vozila zagađuju manje od tradicionalnih kombija na cesti, ali tvrdi da je jednostavno izbacivanje postojećih vozila rasipništvo. Štaviše, mnoge kompanije koje se bave voznim parkom platile su skupu opremu, a ovaj komplet za pretvorbu omogućuje im naknadno opremanje tih vozila PHEV sistemom.

Osman Boyner, osnivač Bedea
Foto: Bedeo: Osman Boyner, osnivač Bedea

Bedeo kaže da se njihov RE-100 Range Extender može koristiti na velikim gospodarskim vozilima kao što su Peugeot Boxer, Citroen Jumper, Fiat Ducato i Opel Movano, ali namjeravaju u budućnosti moći pretvoriti sva velika dostavna vozila, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije