Simpatična atrakcija na ulicama Berlina: 'Buđavi' Opel kojeg vlasnik nije oprao skoro 50 godina

0
Radiosarajevo.ba
Simpatična atrakcija na ulicama Berlina: 'Buđavi' Opel kojeg vlasnik nije oprao skoro 50 godina
Foto: DPA / Opel u vlasništvu profesora Hanns-Ludecke Rodewalda

Zahrđala karoserija mu je prekrivena mahovinom i lišajevima, a vlasnik ga je posljednji put oprao 1977. Opel olimpija karavan ipak radi i postao je atrakcija Berlina.

Profesor u penziji Hanns-Lüdecke Rodewald u stvari već skoro pola vijeka pravi eksperiment sa svojim oldtajmerom iz 1956.

"Hoću da vidim šta će biti s mojim autom ako ga ne diram decenijama i vrlo malo radim na njemu", priča Rodewald.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Auto je čuvarima reda i vlastima već odavno trn u oku. "Policija ga je 1995. prinudno zaplijenila, ali izgubili su (proces) i morali su ponovo da ga registruju i plate mi odštetu", prisjeća se profesor.

"Vlasti su auto proglasile za 'otpad' i tri puta su me optužili da kršim zakon o odlaganju otpada." Ali Rodewald je svaki put uspio da istjera pravdu.

Iako opel izgleda buđavo registrovan je, prolazi tehnički pregled i u voznom je stanju. Pošto ga Rodewald rijetko vozi, potrebno je nešto napora da ga pokrene - i uz malo benzina direktno u karburator motor prede kao stara šivaća mašina.

Vlasnik se ipak malo pribojava prije svakog tehničkog pregleda.

"Auto ne izgleda baš lijepo i uvek ima nešto tehničkih nedostataka kojima treba progledati kroz prste", kaže Rodewald. "Nema pojaseve, vazdušne jastuke, niti zadnja svijetla i ona za maglu. Ali današnji inžinjeri često vole da ga pregledaju i čude se kako mu to ne treba", piše DPA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije