"Smrzavanje" goriva: Kako sačuvati automobil na ekstremno niskim temperaturama

N. K.
"Smrzavanje" goriva: Kako sačuvati automobil na ekstremno niskim temperaturama
/ Foto: AR / Ilustracija
Mnogi vozači ne pripreme na vrijeme svoje vozilo za zimske uvjete, nego kada se pojavi neki problem na automobilu uslijed niskih temperatura, počnu rješavati teškoće.

Zbog ekstremno niskih temperatura u Bosni i Hercegovini koje vladaju ovih dana, mnogobrojni vlasnici automobila iskusili su problem sa “smrzavanjem” goriva.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Mersihu Imširović, stručnu saradnicu za sigurnost u BIHAMK-u, koja nam je dala nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći pri zaštiti vozila u zimskim uvjetima.

"Napunite rezervoar goriva, jer s manjom količinom goriva veća je mogućnost zaleđivanja. Također, dospite sredstvo za odmrzavanje (aditiv) u rezervoar goriva da biste spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda goriva. Ako imate mogućnost, parkirajte vozila u zatvorenom prostoru, a ako nemate i vozilo vam stoji parkirano na parkiralištu, bilo bi poželjno da ga češće upalite tokom dana/noći", savjetuje Imširović

Kod ekstremno niskih temperatura - minus 15 i niže, ona savjetuje da po pokretanju motora pričekate pola minute do minutu "na leru" da se sve u motoru stigne podmazati prije nego započnete vožnju, te tek nakon toga krenete polagano.

"S obzirom na to da su nastupile izrazito niske temperature, posebno obratite pažnju na mjenjač, jer se njegovo ulje može jako zgusnuti i pružati veći otpor na ručici pri promjeni brzina, pa dok se i ulje u mjenjaču ne zagrije treba nježnije postupati s mjenjačem", ističe Mersiha Imširović, stručnu saradnica za sigurnost u BIHAMK-u.

Za kraj, Radiosarajevo.ba apelira svim vozačima: prilagodite brzinu uvjetima na putu jer je put kočenja znatno duži na klizavoj podlozi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije