Saobraćaj / Ležeći policajci jedni od krivaca za zagađenje vazduha: Pročitajte zašto

06. 12. 2016. u 20:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Istraživanja kažu da čak 64 posto zagađenja vazduha u urbanim sredinama izazivaju motorna vozila svojim izduvnim gasovima, a stručnjaci smatraju da bi mjere poput uklanjanje ležećih policajaca dovele do smanjenja zagađenja.

Britanski Nacionalni institut za zdravlje navodi da je čak i bez smanjenja broja vozila na gradskim saobraćajnicama moguće napraviti značajne pomake u smanjenju zagađenja u urbanom okruženju. U institutu smatraju da je najvažnije poboljšati prohodnost u vožnji, kako bi se izbjeglo često usporavanje i zaustavljanje, odnosno režim stani-kreni, kada motori automobila koji stoje na ulici rade "u leru".

Veća protočnost saobraćaja drastično bi smanjila zagađenje vazduha, a to se može postići relativno jednostavnim izmjenama u saobraćaju. Navodi se da bi uklanjanje usporivača saobraćaja - takozvanih "ležećih policajaca", dovelo do toga da vozači rjeđe naglo usporavaju i koče, da bi odmah zatim ubrzavali, čime se ispušta veća količina izduvnih gasova nego kada bi se automobil kretao konstantnom brzinom, prenosi britanski Telegraph.

Naravno, ležeći policajci nisu postavljeni bez razloga, već imaju funkciju da povećaju bezbjednost u saobraćaju, naročito u blizini škola i obdaništa. Zbog toga se predlaže da se umesto ove vrste usporivača saobraćaja uvedu niža ograničenja brzine u kritičnim zonama, gdje se sada nalaze ležeći policajci.

Na primer, u Velikoj Britaniji u takvim zonama bi se uvelo ograničenje od 32 km/h (20 milja na sat).

Još jedna mjera koja bi trebalo da smanji zagađenje vazduha u gradovima je uvođenje zona u kojima bi bio zabranjen rad motora "u leru", što je veliki problem naročito u blizini škola gde roditelji često zaustavljaju svoje automobile kada dovoze djecu, ne gaseći pritom motor vozila.

NEMA KOMENTARA