Zrak u KS-u se pogoršava: Stiglo upozorenje iz Ministarstva

Radiosarajevo.ba
Zrak u KS-u se pogoršava: Stiglo upozorenje iz Ministarstva
Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo obavještava javnost, da je usljed aktuelnih meteoroloških prilika došlo do pogoršanja kvaliteta zraka s aspekta koncentracije čvrstih čestica (PM10).

Dok su ostali mjereni polutanti (sumpordioksid i azotni oksidi) u granicima dozvoljenih vrijednosti, prema važećim propisima. Prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda za naredna tri dana ukazuje, da bi vremenska situacija koju karakterizira izostanak padavina, povremena pojava umjerenog vjetra sjevernog smjera, te slaba temperaturna inverzija, mogla pogodovati daljnjem akumuliranju zagađujućih materija u zraku.

Naime, rezultati mjerenja na automatskim stanicama pokazuju, da je došlo do rasta koncentracije PM10 čvrstih čestica 1. decembra 2016. godine, tako da prosječna vrijednost za posljednja 24 sata na mjernoj stanici Vijećnica iznosi 99 µg/m3, na Otoci 129 µg/m3, Ilidži 125 µg/m3 i Bjelavama 113 µg/m3. Praćene parametri tokom današnjeg dana ukazuju na lagani trend pada, ali se i dalje očekuje variranje vrijednosti.

Zbog navedenih razloga preporučuje se građanima, da u ranim jutarnjim i večernjim satima kada se bilježi porast čestica prašine u zraku, smanje kretanje i boravak na otvorenom u što je moguće većoj mjeri.

Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike. Detaljne informacije građani mogu naći na web-stranici Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (www.zzjzks.ba).

Istovremeno se ovim putem upućuje apel vozačima, da po mogućnosti smanje korištenje privatnih automobila, a stanovništvu da što više koriste sredstva javnog prijevoza. Takođe, ponavlja se upozorenje da je svako spaljivanje otpada kažnjivo, a ako se primijeti ovakvo nedozvoljeno postupanje da se o tome obavijeste nadležne inspekcije općina i Kantona.

Uz to, pozivaju se građani i pravna lica, da obavezno vode računa o redovnom održavanju kotlovnica i čišćenju dimnjaka, kao i kvalitetu energenata koja koriste, te da poduzmu sve potrebne tehnički izvodive mjere kako bi smanjili emisije u zrak.

Zbog ovakve situacije nastavlja se analiza i kontinuirano praćenje kvalitete zraka putem automatskih stanica za monitoring, koje su od ponedjeljka 28. novembra ponovo u optimalnoj funkciji, nakon što su prevaziđeni prisutni problemi sa nabavkom i servisiranjem opreme.

Svi zainteresirani rezultate mogu pogledati na web-stranici www.air-monitoring.ba.

Ako dođe do daljnjeg pogoršanja stanja, Operativni štab za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo će blagovremeno odlučivati i o poduzimanju drugih mjera definiranih Planom, te o tome obavijestiti javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije