Okoliš / Ovo su gradovi u kojima će do 2025. biti zabranjena vozila na dizel

02. 12. 2016. u 11:12:00 Anadolija

Shares: 0

Čelnici Pariza, Madrida, Atine i Mexico Citya tvrde da će do 2025. godine raditi na potpunoj zabrani vozila sa dizelskim motorima.

Gradonačelnici pomenutih metropola su na sastanku u Meksiku naveli da je njihov cilj poboljšati kvalitet zraka u gradovima.

Složili su se da će izdvajati poticaje za vozače koji se odluče za alternativna vozila te da će promovisati šetnju i vožnju biciklom, piše BBC.

Na sastanku gradskih lidera, četvero gradonačelnika je izjavilo da će zabraniti sva vozila na dizel do druge polovine naredne decenije i da će se posvetiti tome da na ulicama imaju što više električnih, hibridnih i hidrogenskih vozila.

"Naš grad sprovodi hrabar plan. Mi ćemo postepeno zabraniti vozila koja u velikoj mjeri zagađuju zrak i time pomoći Parižanima konkretnim mjerama", kazala je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Mnoge predložene mjere u smanjenju zagađenosti zraka imaće korist u smanjenju emisija stakleničkih plinova koje uzrokuju globalno zagrijavanje. 

"Kvalitet zraka koji udišemo u našim gradovima je direktno povezan s borbom protiv klimatskih promjena", izjavila je gradonačelnica Madrida Manuela Carmena.

Kvalitet zraka glavna je tema rasprave širom svijeta, a ona je često usmjerena na dizelska vozila. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je objavila da godišnje u svijetu tri miliona osoba izgubi život zbog izloženosti zagađenom zraku.

Dizelski motori u prosjeku emituju 15 posto manje ugljendioksida (CO2) u atmosferu od benzinaca, ali u isto vrijeme emituju četiri puta više dušik dioksida (NO2) i 22 puta više krutih čestica čađi.

NEMA KOMENTARA