Savjeti za vozače: Ovo je pravilan položaj sjedenja tokom vožnje

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti za vozače: Ovo je pravilan položaj sjedenja tokom vožnje
Foto: Pixabay / Ilustracija / Vožnja

Pravilan položaj sjedenja u automobilu prva je i osnovna stvar za podesiti prije paljenja automobila, a o njemu ovisi sigurnost, udobnost i pregled vožnje.

S obzirom da mi obični vozači uzore u vožnji crpimo iz ikona automobilističkog sporta, te da smo često svjedoci izreka: "Vozi kao Fittipaldi", "Schumacher je mala beba za njega" i sličnih, odlučili smo razjasniti razliku između položaja sjedenja u automobilima za utrke i svakodnevnih cestovnih vozila.

Različiti tipovi utrka zahtijevaju i različit položaj sjedenja u trkaćim automobilima

Konstrukcija trkaćih automobila otvorene kabine je vrlo niska, a kokpit vrlo uzak, pa se čini da vozač sjedi gotovo na asfaltu s rukama u potpunosti ispruženim.

Izraelski ministar Benny Gantz: Iran će nam platiti kad nama bude odgovaralo

Izraelski ministar Benny Gantz: Iran će nam platiti kad nama bude odgovaralo

Oblik kokpita u velikoj mjeri određuje vozački položaj. Vozačeve noge su relativno ispružene, blago savijene u koljenima, a stopala malo ispod nivoa kukova. Pedale u mnogim od tih automobila postavljene su vrlo blizu, tako da gotovo dodiruju jedna drugu. Prostor za noge ipak nije sasvim skučen jer je bitno vozaču pružiti više mjesta kako bi se mogao izvršiti pritisak na pedalu u rasponu od 0-100 posto.

Automobilski gigant otpušta radnike: Slabi potražnja električnih vozila

Automobilski gigant otpušta radnike: Slabi potražnja električnih vozila

Vozačeve ruke imaju malo prostora za manevar, ali je volan složen tako da zahtijeva iznimno malo okreta od strane vozača.

Pravilan položaj sjedenja u cestovnom automobilu

U vožnji cestovnog automobila, gore opisan položaj sjedenja nije ispravan. Sjedište ne smije biti "polegnuto" kako bi izgledali kao F1 vozač, te ne treba sjediti što bliže volanu po uzoru na NASCAR takmičare.

Postoje tri glavna aspekta za podešavanje pravilnog položaja za sjedenje koje ćemo pojasniti u nastavku.

Prva bitna stavka su vozačeva leđa koja bi trebala biti ravna uz gornji dio sjedišta s kukovima savijenim pod uglom u ravnini spajanja donjeg i gornjeg dijela. Gornji dio nogu trebao bi biti u dodiru s dnom sjedišta, a cilj ovog položaja je osigurati što veći površinski kontakt s vozačevim tijelom. Osim sigurnosnih prednosti to je bitno i za pružanje bolje povratne informacije vozaču.

Mislite da ste dobri vozači? Ovo je 10 najčešćih grešaka koje pravimo pri vožnji automobila

Mislite da ste dobri vozači? Ovo je 10 najčešćih grešaka koje pravimo pri vožnji automobila

Drugi važan faktor je položaj ruku. Kada je vozač ispravno smješten na sjedištu kao što smo opisali, a ruke u potpunosti ispružene, zapešća moraju doticati vrh volana. To omogućuje rukama da budu lagano savijene u laktu, te da se ispruže prilikom okretanja upravljača za potrebe skretanja.

Svrha ovog položaja je spriječiti da ruke ne budu previše nategnute pri manevru skretanja (ramena se ne bi smjela podići sa sjedišta prilikom okretanja volana), jer naprezanje ruku uzrokuje brži umor, a vozač gubi na osjećaju vibracija koje dobiva preko volana.

Treća i posljednja pozicija na koju se treba obratiti pažnja su noge. Kada je bilo koja od pedala u potpunosti pritisnuta stopalom noga bi trebala biti savijena u koljenu. Kao i kod položaja ruku, to je bitno zbog veće kontrole automobila i naprezanja.

Položaj sjedenja
Foto: Oktan.hr: Položaj sjedenja

Osim toga, treba paziti da koljena nisu jako savijena, tj. u mjeri da udaraju u plastiku donjeg dijela kokpita ili volan. Svakako bi trebalo ostaviti nekoliko centimetara prostora kako bi se spriječile povrede u slučaju sudara. Desna noga posebno treba dovoljno prostora za koljena zbog nesmetanog izmjenjivanja pritiska na papučice gasa i kočnice.

Pogledajte stvari na automobilima kojih ćemo se uskoro samo sjećati

Pogledajte stvari na automobilima kojih ćemo se uskoro samo sjećati

Duga putovanja, mogući teški uslovi na cesti i reakcije u iznenadnim situacijama svakako su vitalni razlozi zbog čega trebamo paziti na pravilan položaj sjedenja u automobilu, a posljedično tome imat ćemo odgovarajuću kontrolu nad vozilom, piše Oktan.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije