Zaštita / Savjeti vozačima koji ne mogu izbjeći putovanje

23. 03. 2020. u 10:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Vozače koji u vrijeme epidemije ne mogu izbjeći putovanje, Hrvatske autoceste (HAC) pozvale su da prilikom planiranja putovanja prate mjere zabrane i da se pridržavaju mjera samozaštite.

Najvažnije u planiranju putovanja jest kontinuirana informiranost, piše Jutarnji list.

Ako ne postoje ograničenja u kretanju, na put po mogućnosti krećite vlastitim vozilom čime ćete izbjeći mogućnost izlaganja zarazi, ali i skratiti trajanje putovanja, savjetuje HAC vozačima koji ne mogu izbjeći putovanje, primjerice zbog porodičnih ili poslovnih razloga ili su profesionalni vozači.

Za vrijeme putovanja uputno je primijeniti nekoliko jednostavnih mjera samozaštite, poput korištenja jednokratnih rukavica tokom punjenja goriva i dodirivanja površina na pumpama ili dezinfekcije volana, mjenjača i drugih površina unutrašnjosti vozila.

Mjere se mogu primijeniti upotrebom vlažnih maramica i sredstava za dezinfekciju ruku iako se  nalaze u asortimanu gotovo svake benzinske pumpe na autocestama, korisni je na put krenuti opskrbljen s paketom maramica za dezinfekciju i jednokratnih rukavica.

Pojačanog održavanja lične higijene treba se pridržavati i na odmorištima, benzinskim pumpama i drugim javnim prostorima.

U slučaju kvara vozila i potrebe za asistencijom radnika službe za pomoć na cesti, preporučuje se izbjegavanje rukovanja i bliskog kontakta.

HAC savjetuje vozačima da na put ne kreću ako osjećaju moguće simptome zaraze i da prate preporuke nadležnih službi.

Vozačima koji cestarinu plaćaju gotovinom ili karticama i tako ostvaruju kontakt s radnicima na naplatnim kućicama HAC preporučuje da koristite uređaj za beskontaktnu naplatu, navodi Jutarnji list.

NEMA KOMENTARA