MUP / Sarajevo: Policija zaustavlja roditelje zbog preventivnog pregleda autosjedalica

15. 12. 2019. u 10:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 216

U toku je projekat „Preventivni pregledi korištenja autosjedalica“ koji realizira Udruženje „BABY STEPS“ u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS.

Stradanje djece kao putnika je glavni uzrok teških i smrtnih povreda djece. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i sve vodeće organizacije stručnjaka u prevenciji povreda kod djece navode da je korištenje autosjedalica ključni faktor u smanjivanju rizika povreda kod djece putnika u saobraćajnim nesrećama. Istraživanja pokazuju da pravilno korištene autosjedalice smanjuju rizik povreda od 50 do 80 posto, zavisno o vrsti autosjedalice i uzrastu djeteta.

U Bosni i Hercegovini se trenutno veliki broj djece vozi u automobilima nevezano tokom svake vožnje, iako je Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, upotreba autosjedalica obavezna za djecu do 12 godina. Također, među djecom koja se prevoze u autosjedalicama, veliki je procenat nepravilnog korištenja autosjedalice.

Opasna vožnja u BiH: Dijete spavalo na polici gepeka u automobilu

Podsjećamo, jedna od najvećih opasnosti za bebe i djecu je svakodnevna vožnja automobilom i upravo zato djeca prilikom vožnje u automobilu trebaju biti u vlastitim autosjedalicama.

Roditelji iz neinformisanosti i nesvjesni rizika, često izlažu dijete opasnostima te ugrožavaju sigurnost vlastitog djeteta u saobraćaju.

Zbog svega navedenog, Udruženje „BABY STEPS“ i MUP Kantona Sarajevo su zajednički krenuli u realizaciju ovog projekta u cilju zaštite najmlađih kroz informisanje roditelja o važnosti ispravnog korištenja autosjedalica za život djece.

Glavni cilj ovog projekta je osigurati siguran prijevoz djece u automobilima, spriječiti njihove smrtne, teže i lakše povrede u saobraćajnim nesrećama, kroz podizanje svijesti o važnosti primjene adekvatnih sistema zaštite djece u saobraćaju, te pozitivno djelovati na poboljšanje stanja sigurnosti djece u saobraćaju u Kantonu Sarajevo.

Preventivni pregledi podrazumjevaju kontrolu vozila na cesti koje sprovode policijski službenici, ali su posebno usmjereni na djecu putnike. Akcije su informativno-preventivnog karaktera, te se informisanjem roditelja, usmeno i putem letaka, nastoji pozitivno djelovati na povećanje broja djece koja (ispravno) koriste autosjedalice. Pri ciljanim kontrolama informativno-preventivnog karaktera, službenici saobraćajne policije zaustavljaju vozila u kojima se nalaze djeca te upozoravaju vozače koji ne prevoze djecu na ispravan način, u skladu sa zakonom.

Uz upozorenje, vozači dobiju informativne materijale, ali i direktan i konkretan savjet ili uputu kako bi ispravili neispravno. Savjetovanje obavljaju savjetnici za autosjedalice Udruženja. Ova je akcija isključivo edukativnog karaktera kojom se nastoji podići svijest o pravilnom i sigurnom prijevozu djece. Aktivnosti projekta se organizuju svakodnevno na mjestima gdje se frekventno prevoze djeca, najčešće u blizini dječijih vrtića, i to u općinama Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Stari Grad.

Projekat je započeo 18.11.2019. godine, a planirano trajanje projekta je mjesec dana. Po završetku projekta, zajednički će se predstaviti rezultati kroz organizovanje javnog događaja. 

Dobro upravljanje s ciljem poboljšanja sigurnosti djece u saobraćaju je izuzetno značajno jer se preventivnim mjerama politike spašavaju dječiji životi u punom smislu riječi. Nadamo se da će ovim projektom moći ukazati na značaj ovog i ovakvih projekata, te napokon probuditi aktere koji mogu doprinijeti značajnim promjenama u ovom polju. Ovaj projekat će ukazati i na mogućnosti nadopunjavanja i sinergija između vladinog i nevladinog sektora u okviru postizanja zajedničkih ciljeva, tj. zaštite djece i povećanje njihove sigurnosti, navodi se u saopćenju ovog Udruženja.

Zbog čega je autosjedalica tako važna i koje greške najčešće roditelji prave

Jedna od najvećih opasnosti za bebe je svakodnevna vožnja automobilom i upravo zato je sigurnost sjedalica za automobile jako važna. U Americi je samo u 2015. godini smrtno stradalo 663 djece u dobi do 13 godina, a čak jedno od troje nije bilo vezano. Još je šokantnije što tri od četiri autosjedalice nisu bile pravilno postavljene.

NEMA KOMENTARA